U OZBILJNIM SU PROBLEMIMA: Google otpušta 28 zaposlenika zbog protesta oko ugovora s Izraelom

Protestanti su se protivili ugovoru vezanom uz projekt u oblaku pod imenom Project Nimbus.

  • HiTec

  • 19. Apr. 2024  19. Apr. 2024

  • 0

Google je ove sedmice otpustio 28 zaposlenika povezanih protestima u dva njegova ureda, prema internom memorandumu koji je dobio Verge. Otkazi su uslijedili nakon što je ovog utorka devetero zaposlenika suspendirano, a zatim uhapšeno u New Yorku i Kaliforniji.

Zaposlenici su bili uključeni u protest protiv Googleove uključenosti u Project Nimbus, 1,2 milijarde dolara vrijedan ugovor izraelske vlade koji također uključuje Amazon. Neki od njih zauzeli su ured izvršnog direktora Google Clouda Thomasa Kuriana dok ih policija nije nasilno uklonila. Prošli mjesec Google je otpustio još jednog zaposlenika zbog protesta protiv ugovora tokom prezentacije kompanije u Izraelu.

U dopisu poslanom svim zaposlenicima u srijedu, Chris Rackow, Googleov šef globalne sigurnosti, rekao je da "ovakvom ponašanju nema mjesta na našem radnom mjestu i da ga nećemo tolerirati".

Također je upozorio da će kompanija poduzeti dodatne mjere ako bude potrebno: "Velika većina naših zaposlenika radi ispravnu stvar. Ako ste jedan od rijetkih koji su u iskušenju pomisliti da ćemo previdjeti ponašanje koje krši naša pravila, razmislite ponovno. Kompanija to shvata izuzetno ozbiljno i nastavit ćemo primjenjivati naše dugogodišnje politike kako bismo poduzeli mjere protiv ometajućeg ponašanja - uključujući raskid."

U odgovoru, grupa "No Tech for Apartheid" koja stoji iza protesta nazvala je Googleova otpuštanja "flagrantnim činom odmazde".

"U tri godine koliko smo se organizirali protiv Projekta Nimbus, još nismo čuli riječ niti jednog izvršnog direktora o našim zabrinutostima", napisala je grupa u objavi na Mediumu: "Radnici Googlea imaju pravo na miran prosvjed protiv odredbi i uvjeta našeg rada. Ova otpuštanja su očito bila osveta."

Ugovor Google Clouda s izraelskom vladom potječe iz 2021. godine, kada je tvrtka objavila da je odabrana za pružanje 'javnih usluga u oblaku za pomoć u suočavanju s izazovima zemlje u javnom sektoru, uključujući zdravstvo, prijevoz i obrazovanje'.

Protesti su uslijedili nakon izvještajau časopisu Time ranije ovog mjeseca, citirajući interni dokument kompanije, da je izraelsko Ministarstvo odbrane korisnik Google Clouda.

Prema Timeu, ministarstvo ima vlastitu sigurnu ulaznu tačku u računarsku infrastrukturu koju pruža Google, koja bi mu omogućila pohranu i obradu podataka te pristup uslugama umjetne inteligencije. Ranije ove godine, ministarstvo je također zatražilo konzultantsku pomoć od Googlea kako bi proširilo pristup Google Cloudu, izvijestio je Time. 

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...