GLATKO PODRŽALI ZAKON KOJI JE IZAZVAO VELIKE POLEMIKE: Koliko savjetnika ministri u Vladi Unsko-sanskog kantona mogu zaposliti?

U opoziciji smatraju da se na ovakav način otvara prostor za političku trgovinu i bespotrebno trošenje budžetskih sredstava.

  • Politika

  • 21. Apr. 2024  

  • 2

Svaki ministar u Vladi Unsko-sanskog kantona, ubuduće će moći imenovati svoje savjetnike, i to u neograničenom broju. Zakon koji je većina od 17 poslanika glatko podržala, izazvao je velike polemike u samoj Skupštini. U opoziciji smatraju da se na ovakav način otvara prostor za političku trgovinu i bespotrebno trošenje budžetskih sredstava.

Prema važećoj osnovici i koeficijentu obračuna, plaća budućih savjetnika ministara bi iznosila više od 2.500 maraka. U opoziciji se pitaju jesu li ministri sposobni da sami rade svoj posao i je li riječ o izmišljanju novih političkih pozicija koje će građani, na koncu, skupo platiti.

SANIL HASIĆ, zastupnik u Skupštini USK (DF)

"Savjetnici ministara zapravo nemaju nikakvu odgovornost, ne vidimo kakva bi uloga bila njihova. Smatramo da je opet u pitanju stranačko uhljebljavanje, ako moram koristiti takvu terminologiju".

NISVET JUSIĆ, zastupnik u Skupštini USK (SBiH)

"Vjerujemo da je na sceni pokušaj stabiliziranja većine na način da svi oni koji su nezadovoljni, koji misle da trebaju obnašati određene pozicije, trebaju dobiti dobro plaćena radna mjesta, a ustvari neće raditi ništa. To će biti pokušaj koji će doći glave postojećoj Vladi, u političkom smislu".

Jasmin Musić iz vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) reći će kako je ovu "spornu" ideju svojevremeno dogovarao sa strankama koje su danas opozicija. Prvobitna ideja je bila da se postojećih devet ministarstava u ovom kantonu razdvoji i dopuni sa dodatna tri.

JASMIN MUSIĆ, zastupnik u Skupštini USK (SDA)

"U ovom momentu nije još uvijek niko imenovao savjetnika, što govori o tome da se ne radi o namjeri parlamentarne većine da kolone ljudi uvede i uhljebljava. Namjera je da se pojačaju resori i da ministri imaju oslonac kako moralni, tako politički u osobi koja može odgovoriti zadatku".

NIJAZ HUŠIĆ, premijer USK (SDA)

"Jedno od tih ministarstava je ono privrede. Primjer, u oblasti turizma radi jedna osoba, a to bi trebala biti strateška grana razvoja ovog kantona".

EMIR DAUTOVIĆ, zastupnik u Skupštini USK (NES)

"Ja sam ubijeđen da bismo puno bolje rezultate ostvarili da otvorimo nova tri ministarstva i bilo bi puno manje uposlenih nego na ovakav način. Neću prejudicirati da će neko zaposliti pet savjetnika, ali po Zakonu je moguće i to".

Obrazloženje pojedinih ministara je da postoje državni službenici koji im nisu lojalni i s kojima nemaju dobru saradnju. Zvuči kao nonsens imajući u vidu da službenici po svojoj zadaći trebaju da štite i provode zakone, a ne da služe ministru.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...