DOBRE VIJESTI KOJE TO NISU: MMF predviđa pad inflacije u BiH ove godine, a šta će biti sa cijenama i plaćama?

Predviđaju i da će inflacija u ovoj godini usporiti na tri posto sa 6,1 posto, koliko je iznosila prošle godine.

  • Ekonomija

  • 21. Apr. 2024  21. Apr. 2024

  • 1

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će ekonomija Bosne i Hercegovine u 2024. rasti stopom od 2,5 posto.

Prognoza je povećana u odnosu na oktobar za 0,5 postotnih bodova. Procjenjuje se da je ekonomija zemlje rasla 1,8 posto u 2023. godini, navodi se u posljednjem izvješću o svjetskim ekonomskim izgledima. Predviđaju i da će inflacija u ovoj godini usporiti na tri posto sa 6,1 posto, koliko je iznosila prošle godine. 

Bez pada cijena

Predviđa se da će se 2025. ekonomski rast BiH ubrzati na tri posto. Deficit tekućeg računa projiciran je na 4,5 posto BDP-a u 2024. u odnosu na 4,3 posto BDP-a u 2023.

"Inflacija je nastavila trend opadanja, ali pritisci izazvani povećanjem plaća ne prestaju", naveli su.

"Nekoliko pokazatelja nije u skladu s ovom prognozom, a, prije svega, industrijska proizvodnja. Također, pogrešno je tvrditi da sada plaće vrše inflatorni pritisak kada se lako može izračunati koliko zaostaju u rastu za inflacijom, a i koliko zaostaju u odnosu na rast proračunskih prihoda", istaknuo je Raković.

Prema njegovim riječima, ne treba očekivati pad cijena zbog zaustavljanja inflacije.

"Posebno će biti zanimljiva pozicija u trećem tromjesečju, kada bi trebala hrana sezonski biti jeftinija", zaključio je Raković.

Međunarodni monetarni fond (MMF) podignuo je prognozu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini. MMF za ovu godinu prognozira rast svjetske ekonomije od 3,2 posto. Najviše su ponovno poboljšali prognozu za američku ekonomiju, kojoj sada predviđaju 2,7-postotni rast u ovoj godini, snažniji za 0,6 postotnih bodova no što su bili izračunali u zimskim projekcijama. U 2025. trebao bi usporiti na 1,9 posto. Ekonomija 20-člane eurozone trebala bi ove godine porasti za 0,8 posto, prognoziraju, napominjući da aktivnost koče šokovi iz prethodnog razdoblja i stroga monetarna politika. U 2025. rast će se ubrzati na 1,5 posto.

Među “velikim” ekonomijama svijeta najveći rast u ovoj godini očekuju u Indiji po stopi od 6,8 posto. Kineski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za 4,6 posto, a u 2025. rast bi trebao usporiti na 4,1 posto. Ruska privreda trebala bi ove godine porasti za 3,2 posto, izračunali su, podigavši prognozu za 0,6 postotnih bodova. U 2025. rast bi trebao značajno usporiti, na 1,8 posto. Podsjetimo, Svjetska banka smanjila je u martu prognozu ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine za 0,2 postotna boda u odnosu na prognozu iz januara. Očekuje se da će BDP BiH rasti 2,6 posto u 2024., dok se za 2025. očekuje rast od 3,3 posto. Procjenjuje se da je ekonomija BiH u 2023. rasla 1,9 posto. Kako su naveli, predviđa se da će se do 2026. godine rast ubrzati na četiri posto, a bit će potaknut izvozom i privatnom potrošnjom koja proistječe iz poboljšanih privrednih uvjeta u EU i zaoštravanja tržišta rada u BiH.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH) procjenjuje godišnji rast realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2023. godine na 1,7 posto. U odnosu na decembarski krug brzih procjena ekonomske aktivnosti u zemlji, korigirali su stopu rasta naviše za 0,3 postotna boda, djelomično zbog revizije službenih podatka, ali i rasta aktivnosti u uslužnom sektoru. Centralna banka Bosne i Hercegovine procjenjuje da će temeljna inflacija, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana te energenata, ostati na razini od 4,6 posto i u drugom tromjesečju tekuće godine. Naglašavaju da ustrajno visoka temeljna inflacija implicira da trenutno domaće cijene utječu na inflaciju u Bosni i Hercegovini znatno više od cijena robe na međunarodnom tržištu.

(Nezavisne)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...