NAUČNICI POTVRDILI: Žene koje rađaju u ovoj dobi žive duže

Postati mama sa 20, 30 ili 40 nije isto.

  • Žena

  • 21. Apr. 2024  

  • 0

Prema novoj studiji ukoliko sačekate da pređete 33. godinu ili čak da uđete u petu deceniju kako biste rodile, imate veće šanse da živite duže.

Postati mama sa 20, 30 ili 40 nije isto. Prema studiji o povezanosti kasnije reprodukcije i dugovječnosti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu, žene koje prirodnim putem dobiju djecu nakon 33. godine imaju mogućnost da žive duže od onih koje su prestale da rađaju prije 30. godine, prenosi Nova.rs.

"Naravno, to ne znači da žene treba da čekaju stariju dob za dobijanje djece kako bi možda povećale šanse da žive duže“, rekao je koautor studije Thomas Perls, profesor medicine Univerziteta u Bostonu.

Starost na posljednjem porođaju može biti pokazatelj stope starenja. Ukoliko žena može prirodnim putem da dobije dijete u starijoj dobi, to vjerovatno ukazuje da reproduktivni sistem žene stari sporije, a samim tim i ostatak njenog tijela.

Studija, objavljena u časopisu Menopauza, nije dokazala uzročnost, ali je otkrila da su žene koje su rodile nakon 33. godine imale dvostruko veće šanse da dožive 95. godinu ili više od onih koje su posljednje dijete rodile do 29. godine.

Istraživači su rekli da veza postoji, jer varijacije gena koji omogućavaju ženama da zatrudne prirodnim putem u kasnijem dobu, mogu ukazati i na duži život.

„Ako žena ima ovu kombinaciju gena, ona ima duži vremenski raspon u kom može da zatrudni, što povećava njene šanse da te gene prenese na sljedeću generaciju“, rekao je Perls.

Prethodne studije su pokazale slične rezultate kao i ova. Ranija studija iz Nove Engleske Centenarian Study otkrila je da žene koje su rodile poslije 40. godine, imaju četiri puta veću vjerovatnoću da će doživjeti 100 godina od žena koje su završile sa rađanjem u mlađoj dobi.

Prema Perlsu, potrebno je još istraživanja. Informacije iznijete u ovoj studiji pokazuju važnost istraživanja o genetskim utjecajima i reproduktivnoj sposobnosti, jer ovi trendovi mogu uticati na podložnost bolestima vezanim za starenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...