TITO JE SVOJU ŽESTOKU TAJNU SKRIVAO OD CIJELOG SVIJETA: Sramotio se, a onda je povukao neobičan potez

Tokom života imao je četiri supruge, a najviše ga se pamti po posljednjoj – Jovanki.

  • Jeste li znali

  • 21. Apr. 2024  

  • 0

O Josipu Brozu Titu zna se puno toga, čak i neke najskrivenije tajne nekadašnjeg vođe bivše države Jugoslavije. Bio je jugoslavenski političar i revolucionar, rođen 1892. godine u Hrvatskoj, a umro 1980. godine u Sloveniji. Postao je poznat kao vođa partizanskog otpora protiv nacističke okupacije Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata. Nakon rata, postao je predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

Tito je bio ključna figura u uspostavi nesvrstanog pokreta, koji je okupio zemlje koje nisu pripadale ni zapadnom ni istočnom bloku tokom Hladnog rata. Tokom svoje vladavine, Tito je uvodio politiku samoupravljanja i relativne unutrašnje stabilnosti u Jugoslaviju. Tokom života imao je četiri supruge, a najviše ga se pamti po posljednjoj – Jovanki.

Jovanka, supruga Josipa Broza Tita, bila je stalno pod povećalom javnosti od trenutka kada se udala za kultnog lidera Jugoslavije 1952. godine. Rođena je sredinom 1920-ih u srpsko-hrvatskoj porodici u blizini Udbine, ali su se zbog progona Ustaša preselili u Srbiju 1941., nakon što je njihova rodna kuća spaljena.

Puno je misterija oko njihove veze

To iskustvo duboko ju je obilježilo i približilo partizanskom pokretu. Jovanka se pridružila partizanima već s 17 godina, a već 1945. postala je Titova pomoćnica. Brinula se za njegovu odjeću, domaćinstvo i kuhala mu. Nakon smrti Titove dugogodišnje partnerice Davorjanke Paunović, postala je njegova lična sekretarica i ubrzo su započeli romantičnu vezu.

Prema historičarima, početak veze između Tita i Jovanke bio je turbulentan. Jovanka je bila znatno mlađa od Tita, koji je bio iskusniji i još uvijek je patio za svojom bivšom ljubavi. S druge strane, Jovanka se borila s pritiskom veze s tako moćnim muškarcem, piše Dnevno.hr.

Brzo je postalo očito da će Jovanka morati potisnuti svoje osjećaje i mišljenja kako bi ostala uz Tita. Nakon što su postali par, Jovanka je rijetko izlazila u javnost bez Tita i bila mu je uvijek na raspolaganju. Često je čekala u hodnicima tokom Titovih sastanaka, spremna skočiti u akciju ako bi joj zatrebao. Jovanka je puno radila kako bi mogla biti prva dama, čak je išla u Rim kako bi se naučila “lijepom ponašanju”.

Rim ju ‘odgajao’

Jovanka je boraveći u Rimu usvojila visoke standarde ljubaznosti i ponašanja kako bi postala prava dama u svjetskom društvu. Shvatila je da nije dovoljno biti samo mladi borac iz partizanskog pokreta pa je tako u Rimu učila bonton, kako jesti ribu i pravilno koristiti nož i viljušku, a na kraju i kako se – oblačiti.

Njezin šarmantni osmijeh brzo je privukao pažnju svijeta. Odijevala se u dizajnerske kreacije, izgledala je izvanredno, a njena odjeća bila je djelo modne dizajnerice Žuži Jelinek. Postala je ikona stila, popularnija čak i od nekih glumica tog vremena. Međutim, kako su se njezini ambicije širile, navodno je poželjela i političku moć i utjecaj, što nije naišlo na odobravanje Titovih najbližih saradnika. Mnogi su tada smatrali da je njegova četvrta supruga zapravo primjer ‘zaokreta nove Jugoslavije’.

Jovanka je zbog svoje izuzetne bliskosti s Titom bila predmetom mržnje mnogih, koji su je optuživali da je bila sponzoruša, spletkarica i žena koja je težila moći. Čak i danas, tačan datum njihovog vjenčanja ostaje nepoznat. Ceremonija je održana tajno i intimno, vjerovatno 1951. ili 1952. godine.

Tužan kraj

Iako je na početku njihovog političkog braka sve izgledalo dobro, kasnije se navodno Tito udaljio od Jovanke. Prema pričama historičara, političari i Titovi saradnici pokušavali su okrenuti vođu protiv Jovanke, sugerirajući da ga je ona izdala. To je dovelo do narušavanja njihovog odnosa i konačno je Maršal napustio njihov zajednički dom. Živjeli su odvojeno od 1977. godine do njegove smrti 1980.

Nakon Titove smrti, Jovanka je ostala živjeti u Beogradu. Sva njena imovina je oduzeta, a bila je pod stalnim nadzorom policije. Njene posljednje godine života obilježene su siromaštvom i ocrnjivanjem kao bivše Prve dame Jugoslavije. Umrla je od srčanog udara u dobi od 88 godina, gotovo 30 godina nakon Titove smrti, živeći u teškim uslovima. Na kraju je pokopana pored supruga u Kući cvijeća u Beogradu, iako joj nisu dopustili da posjeti Titov grob prije smrti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...