BIO JE "BOG I BATINA CRNE GORE": Sahranjen kontroverzni biznismen Branislav Brano Mićunović, Milo Đukanović došao sa porodicom... (FOTO)

U Crnoj Gori i zemljama regije najčešće se spominje kao vodeća osoba organiziranog kriminala iz razdoblja bivše Jugoslavije

  • Regija

  • 21. Apr. 2024  21. Apr. 2024

  • 0

Sinoć je u Podgorici preminuo kontroverzni crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović. Za jedne kriminalca, za druge legenda i heroj. U Crnoj Gori postojala je izreka “nema kralja nema Tita, sad se ođe Brano pita”.

Brano Mićunović rođen je 1953. godine u Nikšiću, u mladosti je trenirao boks i bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade nekadašnje JNA.

U Crnoj Gori i zemljama regije najčešće se spominje kao vodeća osoba organiziranog kriminala iz razdoblja bivše Jugoslavije,  kako ga je u novembru 2023. godine označio i američki State Department stavivši ga na popis sankcionisanih kompanija i pojedinaca sa Zapadnog Balkana.

Nijedna optužnica protiv njega nije dokazana kroz sudski proces. U Crnoj Gori ga slave i smatraju legendom i zbog toga jer  je 1992., sa svojim drugovima, zabranio Vojislavu Šešelju skup u Nikšiću.

Kad god su mediji pokušavali objasniti mrežu organiziranog kriminala koja potresa Balkan i šire, Brano Mićunović je u gotovo svakom tekstu bio na prvom mjestu, predstavljajući ga kao čovjeka o kojem sve ovisi, kao i da ima svoju vojsku.

Za neke je predstavljao “oličenje čojstva i poštenja”, a drugi su ga nazivali “Bogom i batinom”.

Za pojedince je bio kriminalac i “gospodar Crne Gore”, bez čijeg odobrenja se nije mogao završiti nijedan ozbiljan posao u sivoj zoni. U Crnoj Gori postojala je izreka “nema kralja nema Tita, sad se ođe Brano pita”.  Na Facebooku postoji stranica “Brano Mićunović Ponos Crne Gore”.

Ime Brane Mićunovića prvi se put pojavilo u medijima kada je u Njemačkoj 1983. godine ubijen Stjepan Đureković, bivši direktor marketinga hrvatske Ine, zbog čijeg su ubistva bivši pripadnici jugoslavenske tajne policije Josip Perković i Zdravko Mustač dugo godina kasnije u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor.

Njegovi prijatelji bili su pripadnici raznih kriminalnih skupina u bivšoj Jugoslaviji. Među njima Đorđe Božović Giška, srpski kriminalac, osnivač i komandant srpske paravojne formacije Srpska garda koja je, kao četnička postrojba, učestvovala u agresiji na Hrvatsku. Giška je poginuo 15. septembra 1991. godine u napadu na Gospić.

Mićunović je 2017. organizirao prijenos posmrtnih ostataka Dorđa Božovića Giške iz Beograda u Kuče kod Podgorice, odakle mu porodica vuče porijeklo.

Prijatelji su mu bili i Željko Ražnatović Arkan, Ratko Đokić, Dugi Lainović, Ćenta i Branislav Bata Šaranović, koji je prije nekoliko godina poginuo u uličnom obračunu.

Mićunović je bio optužen za ubistvo Radovana Kovačevića iz Nikšića u oktobru 2000. godine, ali je 2007. godine pravomoćno oslobođen, jer unatoč više osoba koje su bile prisutne ubojstvu, nitko nije identificirao Mićunovića kao osobu koja je pucala.

Bio je i jedan od optuženika u talijanskom Bariju za šverc cigareta tokom devedesetih, no zbog zastare sud je odlučio obustaviti postupak.

Mićunović se posljednja tri desetljeća bavio građevinskim i kockarskim poslovima u Crnoj Gori, a poznato je da je bio i vrlo blizak prijatelj bivšeg predsjednika Mila Đukanovića.

Nakon što je Đukanovićeva stranka izgubila vlast 2020. nakon tri desetljeća vladavine, nova vlast najavila je rasvjetljavanje i razotkrivanje Mićunovićevih nezakonitih poslova.

U tome su prednjačile Demokrate Alekse Bečića, sadašnjeg potpredsjednika Vlade, nazivajući ga “šefom mafije u Crnoj Gori”.

Od tada je Mićunović priveden samo jednom, 2021. prilikom policijske kontrole njegovog automobila kada je pronađen pištolj.

Mićunović i njegova pratnja privedeni su u Centar sigurnosti u Budvi, nakon čega je policija utvrdila da pištolj nije Mićunovićev te je on pušten.

Ministarstvo finansija SAD-a prošle je godine stavilo Mićunovića na crnu listu zajedno s također kontroverznim nikšićkim poduzetnikom Miodragom Dakom Davidovićem.

U dokumentu se navodi da je Mićunović najpoznatiji po ilegalnom švercu cigareta te da je “korumpirao i potkopavao nezavisnost crnogorskih neovisnih institucija”.

Posljednjih godina državne institucije Crne Gore nisu se oglasile da su pokrenule bilo kakvu istragu protiv Mićunovića.

Sahrana obavljena danas

Branislav Brano Mićunović sahranjen je danas na mjesnom groblju u Moštanici kod Nikšića.

Njegovoj sahrani prisustvovao je veliki broj građana Nikšića i drugih gradova Crne Gore i regiona, ljudi iz političkog, kulturnog, sportskog miljea.

Na vječni počinak Brana Mićunovića ispratio je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom Lidijom i sinom Blažom.

Mićunovićevoj sahrani prisustvovali su bivši i sadašnji funkcioneri DPS-a.

Saučešće porodici na groblju u Moštanici izjavili su sadašnji predsjednik DPS-a Danijel Živković, šef poslaničkog kluba te partije Andrija Nikolić i portparol stranke Miloš Nikolić.

U ime bratstva Mićunović od Brana Mićunovića oprostio se prigodnim riječima nekadašnji ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...