PROFESORICA IVANA STRADNER ZA "SB": "Baš kao Miloševićev govor na Gazimestanu na Vidovdan, iskoristit će Dodik i Vučić u maju na Đurđevdan"

Nove teme bile su povod da ponovo razgovaramo sa Stradner koja je u prethodnom periodu upozoravala na mogućnost sukoba na Balkanu.

  • Vijesti

  • 22. Apr. 2024  22. Apr. 2024

  • 5

Prije nešto više od mjesec dana razgovarali smo sa profesoricom Ivanom Stradner, američkom istraživačicom ruskih hibridnih ratova i savjetnicom pri Fondaciji za odbranu demokratije iz Washingtona.

Za vrijeme našeg posljednjeg razgovora, SAD još uvijek nisu odlučile o slanju pomoći Ukrajini, a sada jesu. BiH je u međuvremenu dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupu Evropskoj uniji, a posljednjih mjesec dana aktivno se govori o Rezoluciji o Srebrenici koja će se ove sedmice naći pred Generalnom skupštinom UN-a, a koju sponzorira i sam SAD.

Mogućnost usvajanja Rezolucije naročito je naljutila srpske i srbijanske lidere, u prvom redu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je pokrenuo lobiranje da zaustavi usvajanje spomenute rezolucije.

Veliki šamar Dodiku i Vučiću

Nove teme bile su povod da ponovo razgovaramo sa Stradner koja je u prethodnom periodu upozoravala na mogućnost sukoba na Balkanu.

"Rezolucija Ujedinjenih nacija o Srebrenici, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocide je korak u pravom smeru. Iako postoje limiti pravne obaveze rezolucije, geopolitički je veoma bitna jer sa jedne strane to je Dodiku i Vučiću veliki šamar za politiku koje vode, a i za Rusiju i Kinu jer ne mogu da pomognu svojim saveznicima na Balkanu tako da pokazuje njihovu nemoć", pojašnjava Stradner za "Slobodnu Bosnu".

Stradner u razgovoru za naš portal podsjeća kako je Dodik ponovo zaprijetio da će Republika Srpska kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici pokrenuti postupak samostalnosti.

"On već duže vreme preti secesijom tako da ovo nikog ne treba da čudi, ali Dodik i dalje vaga i traži povoljan trenutak da svoje regionalne ambicije usaglasi sa Beogradom I Moskvom. Ukrajina je dobila novu američku pomoć, tako da Putin traži gde može da otvodi novo žarište i odvuče pažnju od Ukrajine i Balkan je na listi želja", prokomentirala je Stradner.

Američki obavještajci upozorili na tenzije u BiH

Kako navodi Stradner, za razliku od prošle godine, konačno Zapad, a posebno Amerika, razumiju prijetnju na Balkanu.

"Američka obaveštajna služba u poslednjem izveštaju je upozorila na etničke tenzije u Bosni I Hercegovini kao i na Kosovu. Kada ljudi misle na konflikt na Balkanu, često pomisle na rat 90-ih, ali Putinov stil koji su naučili njegovi saveznici na Balkanu je hibridnog tipa. Bez ijednog metka, kroz informacione operacije, cyber-napade kao i paravojne formacije, mogu da se postignu bezbednosni ciljevi. Dodik cilja da u slučaju secesije Zapad neće odreagovati. Nedavno je general Christopher Cavoli, komandant NATO snaga za Evropu, najavio da će vojno pojačanje biti na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. Prošle godine 90 NATO mirovnjaka su bili podijeljeni na Kosovu i alijansa je poslala kao odgovor samo poruku zabrinutosti. Verujem da ukoliko se slično desi na Balkanu opet, alijansa će odgovoriti", rekla je Stradner za "SB".

Ipak, Stradner dodaje, to ne znači da kalkulus Dodika i Vučića ne ide ka destabilizaciji jer, kako ona smatra, čekaju povoljan trenutak.

"Ko god misli da Dodika i Vučića samo novac zanima, grdno se vara. Za njih je ovo i ideoloski važno jer obojica veruju u 'srpski svet' baš kao i Putin što veruje u 'ruski svet'". Kao što i Miloševićeve ambicije nije zaustavio kraj Hladnog rata i mogućnost ekonomskog napredovanja Jugoslavije kroz otvoreno tržište i investicije, tako i Vučića neće zaustaviti ekonomska saradnja poput Otvorenog Balkana. Istorija, ideologija, religija, politika identiteta igraju važnu ulogu na Balkanu. Baš kao što je 28.6.1989. Miloševićev govor na Gazimestanu na Vidovdan ubrzao krizu u Jugoslaviji tako će Dodik, Vučić i pravoslavna crkva iskoristiti Vaskršnji sabor u maju na Đurđevdan da osnaže 'srpski svet'.”

Iako to u Rezoluciji nigdje nije navedeno, Vučić i Dodik javnosti predstavljaju kako će nakon usvajanja rezolucije Srbi biti označeni kao "genocidni narod". 

Stradner vidi kako Vučić svaku priliku koristi za svoje glasače, tako da mu je Rezolucija u Srebrenici okidač da sebe predstavi kao žrtvu, pa samim tim i narod, te opet proglasi Zapad najvećim krivcem i tako nacionalizam još više ojača u svojoj propagandnoj mašineriji.

Moskva priprema teren za eskalaciju

Rezolucija o Srebrenici već jednom nije prošla u UN-u zbog veta ruskog ambasadora. No na Generalnoj skupštini na kojoj će se glasati o njoj nema veta. 

Ipak, s obzirom na to da Srbija lobira za njeno neusvajanje, poznato nam je da je na istoj strani Rusija, čiji je stalni predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije okrivio Zapad.

U intervjuu za beogradsku Politiku Nebenzja se osvrnuo na niz tema, uključujući i najavljenu raspravu o rezoluciji o Srebrenici navodeći:

"Lobiranje za rezoluciju Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici je još jedan primjer pokušaja Zapada da iskoristi tešku prošlost i osjećaje bosanskih muslimana i da kroz to izvrši pritisak i pokori Srbe iz Bosne i Hercegovine, a uz njih i sve ostale. Zapad ovo pitanje ne smatra stvarima historije i aktivno ga promoviše. Razumijemo složenost perioda sukoba u BiH, zbog čega ovu inicijativu smatramo destruktivnom, sposobnom da izazove eksploziju na Balkanu. Radimo s drugim delegacijama kako bismo objasnili situaciju i prenijeli našu zabrinutost", rekao je Nebenzja.

Njegovu izjavu da će Rezolucija doprinijeti eskalaciju regiju prokomentirala je i Stradner za "Slobodnu Bosnu":

"Ne treba zaboraviti da Moskva već nedeljama pravi informacione uslove i priprema teren za eskalaciju gde u informacionom prostoru okrivljuju zapad za otvaranje novog fronta", zaključila je profesorica Ivana Stradner za "SB".

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...