SAD JE SVE JASNO: Zastupnici Trojke i HDZ-a mijenjaju saziv Komisije za izbor i imenovanja...

Na dnevnom redu je i Nacrt Zakona o djelatnosti psihologa u FBiH koji svoju važnost pronalazi u unapređenju kvaliteta pružanja psiholoških usluga i zaštite korisnika tih usluga, navedeno je na zvaničnoj stranici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

  • Vijesti

  • 22. Apr. 2024  

  • 2

Zastupnici Trojke i HDZ-a planiraju promijeniti saziv Komisije za izbor i imenovanja.

Umjesto Edine Gabele (SBiH) članica Komisije postaje Elzina Pirić (PDA). Umjesto Dajane Čolić (DF) u Komisiju ulazi Petar Galić (HNS). Na ovaj način Trojka i HDZ uspostavljaju kontrolu nad Komisijom i slijedi proces imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je prekinuta 4. marta, trebalo bi da bude nastavljena danas, a na dnevnom redu su, između ostalog, prijedlozi Zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena i Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, oba u skraćenom postupku.

Sjednica je tada prekinuta nakon sat i po rada i verifikacije jednog zamjenskog poslaničkog mandata, a tok sjednice toga dana obilježila je rasprava koju je inicirala opozicija tražeći odgovor zašto nije riješeno pitanje izbora novog rukovodstva Doma.

Iz opozicije tvrde da Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke obavlja sve poslove predsjedavajućeg, osim vođenja sjednica Predstavničkog doma, iako je dala ostavku na to mjesto.

Trebalo bi da bude razmatran i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu čijim izmjenama se dozvoljava rad studentima što bi predstavljalo značajan pomak u zaštiti njihovih prava i regulisanju njihovih radnih odnosa.

Na dnevnom redu je i Nacrt Zakona o djelatnosti psihologa u FBiH koji svoju važnost pronalazi u unapređenju kvaliteta pružanja psiholoških usluga i zaštite korisnika tih usluga, navedeno je na zvaničnoj stranici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izrazio je nadu da će se sjednica održati do kraja, te da će biti usvojeni Zakon o radu i Zakon o djelatnosti psihologa.

Delić je istakao kako ta dva zakona predstavljaju značajne iskorake u unaprjeđenju normativnih propisa u Federaciji BiH, ali i najavu inovativnih pristupa ovog Ministarstva u regulisanju resornog zakonodavnog okvira.

Početak sjednice planiran je za 11 sati.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...