VEZE SA NARKO KARTELIMA: Policajci koje je javno branio Konaković uhapšeni u današnjoj akciji SIPA-e i MUP-a KS

U februaru ove godine Elmedin Konaković je na press konferenciji odlučno negirao da on osobno ima bilo kakve veze sa narko kartelima

  • Vijesti

  • 22. Apr. 2024  22. Apr. 2024

  • 9

U današnjoj akciji pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Kantona Sarajevo, koja se provodi po naredbi Tužilaštva BiH, uhićeni su i trojica policijskih službenika FUP-a koji su osiguravali narkobosa Edina Gačanina Tita tijekom njegove posjete BiH 2016. godine, nezvanično saznaje Slobodna Bosna.

Radi se o Emiru Druškiću, Senadu Kadiću i Adinu Ćatiću. Pored njih trojice, privedeni su i sarajevski biznismen Gordan Memija, inače kum predsjednika NiP-a i ministrice vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, kao i šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović. 

Također, uhapšeni su i bivši pripadnici FUP-a Dražen Čobović i Ibro Miladin.

Svi oni dovode se u vezu s Gačaninom i njegovim narkokartelom Tito i Dino.

Elmedin Konaković, Dražen Čobović i Gordan Memija Foto: Arhiv

Podsjetimo, u veljači ove godine Elmedin Konaković je na press konferenciji odlučno negirao da on osobno ima kakve veze s narko kartelima, o čemu su pisali mediji u BiH, ali iu Nizozemskoj.

Konaković je tada u namjeri da dokaže svoju nevinost pred novinarima pokazao i nekoliko papira - doduše, "ovlaš" ih je pokazao, baš kao što je i optužio neimenovanog policajca EUROPOL-a, u čijoj šemi je navedeno da se u martu 2021. sastajao sa šefom narkokartela Edinom Gačaninom Titom, da je "ovlaš" sproveo istragu...

Ipak, fotoreporteri su uspjeli zabilježiti šta piše na jednom od tih papira - na papiru koji je pokazao Konaković, a koji nije imao nikakvog potpisa, niti pečata, stoji da su trojica policijskih službenika FUP-a, "koji nemaju nikakve veze s tim kartelom, htjeli da ostave bez posla preko Osmice i politički imenovane Drugostepene komisije za sigurnosne dozvole". 

Radi se o istoj trojici policajaca za koje je internom istragom FUP-a iz siječnja 2020. godine utvrđeno da su čuvali Edina Gačanina prilikom njegove posjete BiH 2016. godine i koji su danas uhićeni.

(SB)

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...