VRSTA KOJA IZUMIRE: Alpski triton otkriven na Vrelu Bosne

Ovaj korak predstavlja značajan pomak ka zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti koja je od vitalnog značaja za ekosistem ovog zaštićenog područja.

  • Vijesti

  • 22. Apr. 2024  22. Apr. 2024

  • 0

Prošle godine KJU za zaštićena područja Kantona Sarajevo je unutar Spomenika prirode "Vrelo Bosne", na lokalitetu

Stojčevca, uspješno implementirala testna vodena tijela kako bi pokušala privući i zaštititi ugrožene vodozemce ovog područja. Već ove godine je postignut izuzetan uspjeh i napredak jer je evidentirano prisustvo vrste alpski triton (Ichthyosaura alpestris), koji je među najugroženijim vrstama vodozemaca u ovom području, a suočava se s prijetnjom izumiranja zbog gubitka vodenih staništa uzrokovanog klimatskim promjenama.

Na ovim vodenim tijelima su dodatno evidentirane i druge vrste vodozemaca, uključujući šumsku žabu (Rana dalmatina), barsku žabu (Pelophylax ridibundus) i malog vodenjaka (Lissotriton vulgaris).

U skladu s preporukama stručnjaka, herpetologa Adnana Zimića iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu, u Ustanovi su odlučili formirati nekoliko bara u prirodnim uvjetima sa jasnim ciljem - očuvati ovu vrijednu vrstu na području Spomenika prirode "Vrelo Bosne". 

Ovaj korak predstavlja značajan pomak ka zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti koja je od vitalnog značaja za ekosistem ovog zaštićenog područja. 

Rajzerov triton ili bosanski alpski triton, naučnog naziva Ichthyosaura alpestris ssp. raiseri  je endemična podvrsta koju je moguće pronaći samo na užem području Prokoškog jezera u Bosni i Hercegovini. Alpski triton (Ichthyosaura alpestris) naseljava područje Centralne Evrope, ali ova specifična podvrsta živi samo na uskom dijelu planine Vranice i po svim paramentrima je kritično ugrožena. Podvrsta reiseri je specifična po tome što na trbuhu nema mrlja pigmentacije kao druge podvrste tritona kao i po tome što ima disproporcionalno širu glavu u odnosu na druge alpske tritone.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...