ZAŠTO MRTVOZORNIK NIJE OBAVIJESTIO TUŽILAŠTVO DA PREMINULI IMA POVREDE: U stanici ubili brata osumnjičenog za ubistvo male Danke i nikom ništa

"Informacija je da je izvršeno teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom zlostavljanje i mučenje, dakle zaprijećena je kazna od 40 godina pa i doživotna", kaže Sanja Radivojević, viša pravna savjetnica iz Beogradskog centra za ljudska prava

  • Hronika

  • 22. Apr. 2024  

  • 0

Dalibor Dragijević (40), mlađi brat osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić u Boru, preminuo je u policijskom pritvoru nasilnom smrću, iako je MUP Srbije slagao javnost rekavši da je riječ o prirodnoj.

Kako piše Nova.rs, Dragijevića su nasmrt pretukli u policijskoj stanici, a iako su brojne službe zakazale, nijedna institucija se do danas nije izjasnila o pomenutom slučaju - dok MUP Srbije ćuti, tužilaštvo u Zaječaru se kratko oglasilo samo da im je odbukcioni nalaz stigao.

Nedjeljnik „Radar“ nedavno je otkrio da je obdukcija pokazala da je Dragijević umro nasilnom smrću, o čemu svjedoče brojne povrede koje je imao na tijelu. Ipak, policija je u saopćenju navela da je Dragijević umro prirodnom smrću, te da mu je kobnog 6. aprila pozlilo u policijskoj stanici i da je Hitna pomoć po dolasku na lice mesta mogla samo da konstatuje smrt čovjeka.

Dok su u saopćenju tvrdili da su pravovremeno reagovali, te pokušali da pruže prvu pomoć Dragijeviću, ispostavilo se da su ga upravo policajci brutalno pretukli i nanijeli mu povrede koje su dovele do smrtnog ishoda. I dok MUP danima šuti o slučaju smrti pritvorenika u policijskoj stanici, Više javno tužilaštvo u Zaječaru govorilo je da im nije stigao nalaz.

Juče im je konačno stigao nalaz, ali su samo kratko saopćili da će se o istom oglasiti kada ga razmotre.

U iščekivanju bilo kakve reakcije bilo koje institucije povodom smrti muškarca kojeg su državni službenici mučki pretukli u stanici, Sanja Radivojević, viša pravna savjetnica iz Beogradskog centra za ljudska prava navodi, navodi da uopće nije poenta da li je VJT dostavljen obdukcioni nalaz ili ne.

alt

„Ako oni imaju informaciju iz medija, a imamo je svi, oni su dužni da po toj informaciji postupe po službenoj dužnosti. Informacija je da je izvršeno teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom zlostavljanje i mučenje, dakle zaprijećena je kazna od 40 godina pa i doživotna. Sve i da nije tako, postavlja se pitanje iz kog razloga VJT Zaječar nije prethodno dobilo informaciju od mrtvozornika, koji je konstatovao prirodnu smrt, ako je to lice, tada leš, imalo povrede, također i od policijskih službenika iz PU u Boru, i Sektora unutrašnje kontrole. Oni su svi morali biti obaviješteni i sigurno da jesu o smrti za vrijeme policijskog zadržavanja“, navodi Radivojević i dodaje da VJT u Zaječaru ne može da ima izgovor da nije obaviješteno, ako su svi obaviješteni sredstvom javnog informisanja.

„Dužni su da na osnovu te informacije sami pozovu Institut za sudsku medicinu i zatraže da im se odmah dostavi ta informacija. Gomila je tu pitanja, jer nije samo Institut bio dužan da obavijesti tužilaštvo, već još tri učesnika“.

Portal Nova.rs došao je u posjed i nezvanične informacije da sada preminulom Daliboru Dragijeviću nije bilo određeno ni zadržavanje u trenutku kada je nastupila smt.

„Takvu informaciju imamo i mi, također iz neformalnih izvora, i to su indicije i sve je na nivou špekulacije. Važno je da se utvrdi u kojoj vrsti detencije je bilo to lice, ali o kakvoj god detenciji da se radi, da li pritvor, da li zadržavanje ili usputni boravak u policijskoj upravi u službenim prostorijama, ni u jednom slučaju nije smelo da se dogodi ovako nešto. Isti je značaj odgovornosti u bilo kom slučaju i jako je važno da se to utvrdi“, navodi naša sagovornica.

Ono što je u ovom trenutku važno, a to tužilaštvo jako dobro zna, jeste segment hitnosti i djelotvornosti, kaže viša pravna savjetnica iz Beogradskog centra za ljudska prava.

„Tužilac je bio neodložno u obavezi da postupi onog trenutka kada je u medijima ta informacija postala javno dostupna ili kada je za nju saznao neformalno. Na to ga obavezuje Zakonik o krivičnom postupku, protokol Republičkog javnog tužioca u Srbiji i međunarodni standardi koji se izvlače iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. Obaveza je tužilaštva da sprovede samostalno, nezavisnu, djelotvornu i hitnu istragu da li su službena lica prekoračili svoja ovlaštenja, tukli tog čovjeka i prouzrokovali njegovu nasilnu smrt. Nema opravdanja, ne može tužilac reći da čeka nalaz obdukcije jer ga profesionalno obavezuje da postupa bez obzira da li je njemu zvanično poslato na adresu tužilaštva ako je u medijima ta informacija javno dostupna“, kaže Radivojević.

Priveden zbog pomaganja bratu

Podsjetimo, Dalibor Dragijević, brat osumnjičenog Dejana Dragijevića, kao i njegov otac Rade, uhapšeni su zbog sumnje da su pomagali uhapšenom za ubistvo male Danke da nakon zločina premjesti tijelo, gdje ga je navodno ostavio. Dragijević je priveden u subotu, a preminuo u noći između subote i nedjelje.

alt

Foto:Društvene mreže/Srđan Janković i Dejan Dragijević

Saopćenje policije bilo je sljedeće – „D. D. je preminuo „prirodnom smrću“.

U saopćenju MUP od 7. aprila dalje se navodi i da je osumnjičenom u ranim jutarnjim časovima "pozlilo" i da je "uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i ljekara Doma zdravlja u Boru, koji su pokušali reanimaciju, D. D. u 3.10 časova preminuo, a od strane ljekara mrtvozornika konstatovana je prirodna smrt“.

alt

Djevojčica Danka Ilić (Foto: Privatni album porodice)

Ipak, vještačenje Instituta za sudsku medicinu u Beogradu je, međutim, pokazalo da Dragijević nije umro prirodnom smrću, već od posljedica batinanja, čiji su tragovi bili jasno vidljivi i detaljno opisani u nalazu vještaka.

Da podsjetimo, potraga za djevojčicom Dankom Ilić pokrenuta je 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom polju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...