ZELENSKI NAJAVIO: Američki raketni sistemi stižu u Ukrajinu, finalizirani svi detalji

U subotu je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon o pomoći Ukrajini u iznosu od 60,8 milijardi dolara

  • Svijet

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su njegova zemlja i Sjedinjene Američke Države (SAD) finalizirale sve detalje u sporazumima o taktičkim raketnim sistemima ATACMS, tokom razgovora s njegovim američkim kolegom Joeom Bidenom.

Zelenski je videoobraćanju kasno u ponedjeljak rekao da, posebno nakon "pozitivnog pomaka" u pogledu američke pomoći Ukrajini i rada na obezbjeđenju oružja koje je potrebno ukrajinskim vojnicima, oni moraju raditi na tome da situaciju na liniji fronta održe pod kontrolom i "vrate inicijativu" Kijevu.

Rekao je da su Biden i on razgovarali o ovom pitanju, zahvaljujući američkom predsjedniku i Kongresu na podršci i navodeći da će odluka koristiti u zaštiti od ruskog terora i ukrajinskoj sposobnosti da pravedno okonča rat.

U subotu je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon o pomoći Ukrajini u iznosu od 60,8 milijardi dolara, dok traje rat koji je počeo u februaru 2022.

Zelenski je govorio i o raketnom napadu na grad Harkov na istoku zemlje u kojem je pogođen gradski televizijski toranj, neposredno prije razgovora s Bidenom, opisujući ovo kao zastrašivanje i pokušaj da se pokuša ograničiti komunikacija i pristupa informacijama u Harkovu.

Zelenskij je dodao da oni moraju da nanesu "maksimalne štete svemu što Rusija koristi kao bazu za teror i svoju vojnu logistiku".

"Zahvalan sam svima u svijetu koji su voljni da nam pomognu u tom pogledu, a mi radimo s našim američkim partnerima na povećanju naših sposobnosti", rekao je Zelenski.

Naglasio je da su prioriteti za Kijev "zaštita neba, moderna artiljerija, sposobnost dugog dometa i osiguranje da američki paketi podrške stignu što prije".

Ukrajinski predsjednik je također rekao da su njegova zemlja i SAD počele da rade na bilateralnom bezbjednosnom sporazumu i da od potencijalnog sporazuma mogu učiniti "pravi uzor koji ne samo da će pružiti veću sigurnost ukrajinskom narodu, već i pomoći čitavom toku evropske istorije da nastavi u pravom smjeru i miru".

Ukrajina je već potpisala bilateralne bezbjednosne sporazume s još devet zemalja - Ujedinjenim Kraljevstvom, Njemačkom, Danskom, Letonijom, Finskom, Francuskom, Italijom, Kanadom i Nizozemskom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...