MOSKOVSKI SUD ODBIO ŽALBU: Novinar Evan Gershkovich ostaje u zatvoru najmanje do 30. juna

U utorak je u sudnici Gerhskovich, odjeven u bijelu majicu kratkih rukava i otvorenu kariranu košulju, izgledao opušteno, povremeno se smijući i čavrljajući s članovima svog odvjetničkog tima.

  • Svijet

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich ostat će u zatvoru zbog optužbi za špijunažu barem do kraja juna, nakon što je moskovski sud u utorak odbio njegovu žalbu kojom je tražio ukidanje pritvora prije suđenja.

32-godišnji američki državljanin priveden je krajem marta 2023. dok je bio na izvješćivanju, a iza rešetaka je proveo više od godinu dana. Prošlog mjeseca njegovo je uhićenje produženo do 30. juna odlukom na koju su se on i njegovi odvjetnici kasnije žalili. Žalbu je u utorak saslušao žalbeni sud u Moskvi i odbacio je.

U utorak je u sudnici Gerhskovich, odjeven u bijelu majicu kratkih rukava i otvorenu kariranu košulju, izgledao opušteno, povremeno se smijući i čavrljajući s članovima svog odvjetničkog tima.

Njegovo hapšenje u gradu Yekaterinburgu uznemirilo je novinare u Rusiji, gdje vlasti nisu detaljno navele koje, ako ih ima, dokaze imaju za potporu optužbi za špijunažu.

Gershkovich i njegov poslodavac odbacili su optužbe, a američka vlada ga je proglasila nepravedno pritvorenim.

Analitičari su istaknuli da Moskva možda koristi zatvorene Amerikance kao adut za pregovaranje u rastućim američko-ruskim napetostima oko vojne operacije Kremlja u Ukrajini. Najmanje dvoje američkih državljana uhapšenih u Rusiji posljednjih godina – uključujući WNBA zvijezdu Brittney Griner – razmijenjeno je za Ruse zatvorene u SAD-u.

U decembru je američki State Department saopštio da je dao značajnu ponudu za oslobađanje Gershkovicha i Paula Whelana, još jednog Amerikanca zatvorenog u Rusiji pod optužbama za špijunažu, koju je Rusija odbila.

Zvaničnici nisu opisali ponudu, iako je rečeno da Rusija traži oslobađanje Vadima Krasikova, koji je 2021. u Njemačkoj osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva Zelimkhana “Tornikea” Khangoshvilija, 40-godišnjeg Gruzijca u Berlinu. državljanin čečenskog porijekla koji se borio protiv ruskih trupa u Čečeniji i kasnije zatražio azil u Njemačkoj.

Predsjednik Vladimir Putin, upitan ove godine o puštanju Gershkovicha, čini se da se osvrnuo na Krasikova ukazujući na čovjeka kojeg je saveznik SAD-a zatvorio zbog “likvidacije bandita” koji je navodno ubio ruske vojnike tokom separatističkih borbi u Čečeniji.

Osim te naznake, ruski zvaničnici šutjeli su o razgovorima. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opetovano je rekao da dok se “određeni kontakti” o zamjenama nastavljaju, “oni se moraju odvijati u apsolutnoj tišini”.

Gershkovich je prvi američki novinar koji je u Rusiji uhapšen pod optužbom za špijunažu od septembra 1986., kada je KGB uhapsio Nicholasa Daniloffa, moskovskog dopisnika za U.S. News and World Report.

Daniloff je pušten bez optužbe 20 dana kasnije u zamjeni za zaposlenika misije Sovjetskog Saveza pri UN-u kojeg je uhitio FBI, također pod optužbom za špijunažu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...