OKRŠAJ SAD I RUSIJE U UN-u: Trka u naoružanju u svemiru izazvala buru reakcija

Svemirske komunikacije i satelitski povezani dronovi u ratu u Ukrajini služe kao nedavni primjeri ogromne uloge svemira u modernom ratovanju

  • Svijet

  • 24. Apr. 2024  

  • 0

SAD i Rusija treba da se suoče oko nuklearnog oružja u svemiru danas na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, koje bi trebalo da glasa o rezoluciji koju su izradili SAD, a u kojoj se zemlje pozivaju da spriječe utrku u naoružanju u svemiru, javio je Reuters.

Očekuje se da će Rusija blokirati nacrt rezolucije, rekli su neke diplomate. Taj potez dolazi nakon što je Washington optužio Moskvu da razvija antisatelitsko nuklearno oružje za postavljanje u svemir, što je ruski ministar odbrane odlučno demantovao.

Američka ambasadorica u UN Linda Thomas-Greenfield i japanski ambasador u UN-u

Yamazaki Kazuyuki rekli su u petak u zajedničkoj izjavi da već šest sedmica pregovaraju s članicama Vijeća sigurnosti o nacrtu teksta.

Tekst potvrđuje obavezu država da se pridržavaju Sporazuma o svemiru i poziva sve „da aktivno doprinose cilju mirnog korištenja svemira i sprječavanja trke u naoružanju u svemiru“. Ugovor iz 1967. godine zabranjuje potpisnicima, uključujući Rusiju i SAD, da postavljaju „u orbitu oko Zemlje objekte koji nose nuklearno oružje ili bilo koju drugu vrstu oružja za masovno uništenje“.

 

Rusija i Kina planiraju da prvo stave amandman na glasanje u vijeću. Amandman ponavlja prijedlog iz 2008. godine za sporazum o zabrani „svakog oružja u svemiru“ i prijetnji „ili upotrebe sile protiv svemirskih objekata“.

Ne očekuje se da će amandman biti usvojen, rekle su diplomate. Za usvajanje amandmana i nacrta rezolucije potrebno je najmanje devet glasova za i nijedan veto Rusije, Kine, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva ili Francuske.

Američki obavještajni dužnosnici, prema troje ljudi upoznatih s njihovim nalazima, vjeruju da ruska sposobnost može biti svemirska nuklearna bomba čije bi elektromagnetno zračenje, ako bi se detoniralo, onesposobilo ogromne mreže satelita.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da Rusija još nije rasporedila takvo oružje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u februaru da je Rusija protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru.

Vlade sve više gledaju na satelite u Zemljinoj orbiti kao na ključna sredstva koja omogućavaju niz vojnih sposobnosti na Zemlji, a svemirske komunikacije i satelitski povezani dronovi u ratu u Ukrajini služe kao nedavni primjeri ogromne uloge svemira u modernom ratovanju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...