EMIR SULJAGIĆ PORUČIO: Ulazak u bilo kakvu debatu sa Dodikom i Vučićem u ovom trenutku znači samo...

...pasti u njihovu zamku i dati još više municije Rusiji (i Kini) da spriječe usvajanje rezolucije

  • Politika

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 3

Predsjednik Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru povodom sve izaženijeg jaza u stavovima bh. predstavnika vlasti o Rezoluciji u Srebrenici, koja bi se, podsjećamo, drugog maja trebala naći na stolu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

"Ulazak u bilo kakvu debatu sa Dodikom i Vučićem u ovom trenutku znači samo pasti u njihovu zamku i dati još više municije Rusiji (i Kini) da spriječe usvajanje rezolucije", naveo je Suljagić. 

On naglašava i kako Dodik i Vučić pričaju zato što ne mogu da rade ono što pričaju. Da mogu uraditi, dodaje, ne bi pričali.


Podsjetimo, ukoliko navedena rezolucija o Srebrenici bude usvojena u Generalnoj skupštini UN-a, 11. juli će se proglasiti za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, iako predstavnici vlasti iz Srbije, ali i bh. entiteta RS intenzivno ulažu napore u njenu sabotažu.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je za Russia Today kako Rezolucija, ako bude usvojena u Generalnoj skupštini UN, "definitivno sahranjuje BiH, jer sahranjuje mogućnost da se dva naroda pomire, a oni koji podrže njeno usvajanje to rade iz spekulativnih razloga".

"To je dosipanje soli na ranu. Bošnjaci muslimani neće dobiti ništa od toga osim likovanja, a Srbi će to odbiti i ništa od toga neće primjenjivati", rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je i da nije optimističan o pitanju toga da će uspjeti da spriječi izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali da ga to neće spriječiti da nastavi da se "bori".

On je izjavio jučer u New Yorku da je tokom razgovora sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona objasnio sve razloge zbog čega je Srbija protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici i da su mnoge zemlje to razumjele i govorile da bi trebalo da se usaglase stavovi, ali da odlaganje "ne zavisi od njih".

"Nastavićemo borbu, ima rezultata, ali je teško, mali smo za najmoćnije sile, ali istinu ne možete da pobijedite silom i za nas to znači", rekao je Vučić.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...