ZAŠTO LIKUJE ELMEDIN KONAKOVIĆ: Kum (Memija) nije dugme, ali jeste pod mjerama zabrane i osnovanom sumnjom za teška krivična djela

Sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da postoji osnovana sumnja da je Gordan Memija oprao 350 hiljada eura novca koji je u BiH poslao vođa narko kartela Tito i Dino

  • Politika

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 6

20 osoba uhapšenih u “spektakularnoj” akciji pušteno je na slobodu. Kao što sam ranije govorio, BiH ima pravosudno-medijsko-policijsku mafiju – slavodobitno je jutros na Facebooku objavio predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nakon što je u Sudu BiH završeno maratonsko ročište na kojem se odlučivalo o određivanju pritvora osumnjičenima koji su uhapšeni u akciji “Black Tie 2”.

Podsjetimo, od 23 osobe koje su uhapšene u akciji "Black Tie 2", za troje je Sud odredio pritvor. Sud je odlučio da tokom daljnje istrage u pritvoru ne zadrži 15 osoba od 18 za koje je zatražena ova mjera, dok za pet osoba Tužilaštvo BiH nije ni tražilo pritvor, ali jeste mjere zabrane.

Među 23 uhapšenih u velikoj policijskoj akciji u kojoj su učestvovali i EUROPOL, američki FBI i DEA, Elmedinu Konakoviću je najbliži i srcu najdraži njegov dugogodišnji prijatelj i kum Gordan Memija, koji se predstavlja kao sarajevski „biznismen“.

Tužilaštvo BiH Memiju sumnjiči da je preko svoje kompanije Foto Art prao novac za narkobosa Edina Gačanina Tita. Sud Bosne i Hercegovine Gordanu Memiji nije odredio pritvor, ali mu je odredio mjere zabrane dok traje istraga, koje podrazumijevaju zabranu putovanja te zabranu sastajanja s određenim osobama.

Potonja mjera izrečena je i osumnjičenima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću i Smailu Šikalu.

Kako su obrazložili iz Suda BiH, izrečene mjere zabrane će trajati dok za istima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera zabrane će se kontrolirati svaka dva mjeseca.

- Sukladno sa člankom 126.b) stavak 3. ZKPBiH, osumnjičenici Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo i Gordan Memija se posebno upozoravaju da im se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupali sukladno s mjerama izrečenim ovim rješenjem – stoji u rješenju Suda BiH.

Konakovićev kum Gordan Memija i ostali, dakle, za sada su pušteni na slobodu, ali ta njihova sloboda trenutno je na vrlo klimavim nogama. I zbog čega onda tačno likuje Elmedin Konaković?

Sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da postoji osnovana sumnja da je Gordan Memija oprao 350 hiljada eura novca koji je u BiH poslao vođa narko kartela Tito i Dino, i upravo je to razlog zbog kojeg su mu izrečene navedene mjere zabrane.

- Dokazima je potkrepljeno postojanje osnovane sumnje da je Gordan Memija učestvovao u organizaciji nabavke i doniranja specijalnih policijskih uniformi Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije FMUP-a u periodu 2016/2017. godine, na način da je sredinom 2016. iznos od oko 320.000,00 Eura, preuzet od Elmira Sarića i njegove supruge Nathalie za koji je znao da potiče iz kriminalnih aktivnosti, po uputama E.G, te dogovorio sa svojim poznanikom i bliskim poslovnim partnerom Alamerović Erminom zvanim „Kiki“ da njemu preda novac za realizaciju donacije specijalne opreme Federalnoj upravi policije, kako bi Alamerović posredstvom svoje firme “Rhea Expres” izvršio nabavku i uvoz specijalne policijske opreme koju će potom uručiti kao donaciju, a sve kako bi se prikrio trag novca, odnosno izvršilo “pranje” novca koji potiče iz krivičnih djela neovlaštene trgovine opojnim drogama od strane organizovane kriminalne grupe “Tito i Dino” - navodi se u odluci Suda BiH. 

Dakle, Gordan Memija i dalje je jedan od osumnjičenika za veze sa Edinom Gačaninom Titom i njegovim narkokartelom, a hoće li tako i ostati, tek će pokazati dalja istraga te eventualne optužnice i sudski proces koji će uslijediti.

Nikakva lamentiranja Elmedina Konakovića o “pravosudno-medijsko-policijskoj mafiji” (primjećujemo da je lider NiP-a u sveopću zavjeru protiv njega sada uključio i policiju!) neće promijeniti činjenicu da je njegov blizak prijatelj i kum, čije je poštenje i moral predsjednik NiP-a čvrsto branio u brojnim javnim istupima, sada i zvanično osumnjičenik za teška krivična djela u predmetu koji vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Nakon ovakvog razvoja događaja vjerovatno bi se svaki šef diplomatije, u bilo kojoj državi svijeta, brže-bolje ogradio od takvih „prijatelja“ i pokušao da koliko-toliko kontroliše nanesenu štetu, ali ne i Elmedin Konaković. On će nam, eto, danas još jednom prkosno pokazati kako stoji uz svoje prijatelje u dobru i u zlu. Pa čak i kada se to zlo zove Edin Gačanin Tito, pa čak i kada su ti prijatelji pod „osnovanom sumnjom“ za pranje novca za potrebe jednog od najvećih svjetskih narkokartela.

(M. Radević)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...