ČAVALIĆ O AKCIJI "BLACK TIE 2": „Gdje god ima dima, tu sigurno ima i vatre. Možda ovo ima veze i s EU putom" (VIDEO)

Zukan govoreći o tome šta su najznačajniji rezultati Vlade, ističe da je 'malo je nezgodno pripremiti jedan ozbiljan i kompletan zakon u godinu dana'.

  • Politika

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

Zastupnici u Federalnom parlamentu Belmin Zukan (SDP) i Admir Čavalić (SBiH) gostovali su u emisiji Rezime, a na samom početku osvrnuli su se na akciju Black Tie 2.

Čavalić je ocijenio da je riječ o vrlo bitnoj akciji, te da pravosuđu treba dati apsolutnu podršku.

„Gdje god ima dima, tu sigurno ima i vatre. Možda ovo ima veze i s našim EU putom, u smislu da su se neke stvari napokon pokrenule. Tu ne treba biti selektivnog pristupa i preporučio bih i Elmedinu Konakoviću da se ne uključuje previše u ove procese, treba pustiti da pravosudni organi urade šta treba. Ali da je nešto golemo – to znamo“, objašnjava Čavalić.

Zukan komentirajući Konakovićevu tezu o montiranom procesu, dao je podršku pravosuđu.

„Čak i ako postoji takva neka 'pravosudna mafija', dajem apsolutnu podršku Sudu BiH, to ćemo vrlo brzo znati. Ljudi koji su uhapšeni će – ili biti osuđeni ili oslobođeni optužbi. Tu sva polemika i treba da završi – da damo podršku pravosudnim organima. Pozivam Tužilaštvo da istraži sve one za koje smatraju da postoji bilo kakva sumnja, da počne od moje stranke političke SDP-a, pa onda da istraži sve druge“, poručio je.

Gosti su imali različite poglede na učinke Vlade FBiH u protekloj godini.

Čavalić je naglasio da nema razloga za slavlje.

„Malo i komično je ispala ova slika s tortom – Ramo Isak i premijer. Nema razloga da se to radi usljed nevjerovatnih problema s energetskom krizom i najavom poskupljenja. Puno se priča o kompromisu, međutim nemamo nikakvih rezultata tih kompromisa. Još uvijek nemamo novi autentični zakon ponuđen od nove većine“, kazao je on.

Upitan možemo li do kraja godine imati minimalnu platu od 1.000 KM, kaže vjerovatno ne, osim ako se ne doda ono što je neoporezivo na postojeći minimalac.

Zukan govoreći o tome šta su najznačajniji rezultati Vlade, ističe da je 'malo je nezgodno pripremiti jedan ozbiljan i kompletan zakon u godinu dana'.

„U godinu dana smo uspjeli ono što prethodna vlada nije. Tu su i energetski zakoni, krenuli smo dalje s procesom izgradnje autoputa na Koridoru Vc, na posljednjoj sjednici smo usvojili dva veoma važna zakona za pitanje poduzetništva, zakon o civilnim žrtvama rata. Izmijenili smo zakon o radu, pripremaju se izmjene koje će biti puno opsežnije ili novi zakon o radu“, naveo je on.

Upitan kako izgledaju sjednice Zastupničkog doma s novim Poslovnikom, Čavalić odgovara:

„Fizički ga nismo dobili. To je skandalozno. Samo Bošković ga ima. To nije dobro za parlamentarni rad. Dosta vremena je prošlo od januara, mogao se štampati“.

Na pitanje da li vlast promjenama u komisijama trasira put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, Zukan naglašava 'ovo je omogućilo prohodnost za rad komisije i sva imenovanja. Između ostalog i za imenovanje ustavnog sudije'.

Čavalić je podvukao da je 'suština priče da su u komisiju ubačene dvije osobe koje su spremne glasati da lista ide s jednim kandidatom - Vukojom'.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...