RUSIJA O RASPOREĐIVANJU NUKLEARNOG ORUŽJA NATO-a U POLJSKOJ: "Ova igra je veoma opasna"

Agencija navodi da su odnosi Zapada i Rusije, zbog rata u Ukrajini, na najnižem nivou od Kubanske krize 1962. godine, kada su SAD i tadašnji SSSR došli na ivicu nuklearnog konflikta.

  • Evropa

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 0

Ruski zvaničnici izjavili su danas da Poljska ''igra veoma opasnu igru'' time što razmatra mogućnost da dozvoli da se nuklearno oružje NATO-a rasporedi na poljskoj teritoriji, prenosi Tanjug.

“Ako krenu putem dalje eskalacije, doći će do povećanja tenzija. Generalno, ova igra je veoma opasna, teško je predvidjeti posljedice“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rijabkov.

Potparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da, američko nuklearno oružje na poljskoj teritoriji “postati legitimna meta za uništenje“ ukoliko dođe do direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a.

Poljski predsjednik Andžej Duda rekao je danas da je pozvao premijera Donalda Tuska na razgovore 1. maja o mogućnosti raspoređivanja nuklearnog oružja iz država NATO-a u Poljskoj.

Duda je ponovio svoj stav da bi Poljska bila spremna za takvu mogućnost, što je navelo Tuska da zatraži pojašnjenje predsjednika, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su odnosi Zapada i Rusije, zbog rata u Ukrajini, na najnižem nivou od Kubanske krize 1962. godine, kada su SAD i tadašnji SSSR došli na ivicu nuklearnog konflikta.

Rusija je prošle godine saopštila da raspoređuje taktičko nuklearno oružje oružja u Bjelorusiju, koja se graniči sa Poljskom, kao signal za odvraćanje od Zapada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...