PREDSJEDNIK NJEMAČKE NAKON POSJETE ANKARI: "Slažemo se s Turskom da će trajni mir na Bliskom istoku biti moguć uz rješenje dvije države"

Steinmeier je protekla tri dana boravio u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

  • Evropa

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Predsjednik Njemačke Frank Walter Steinmeier izjavio je da su Njemačka i Republika Turska saglasne da će trajni mir na Bliskom istoku biti moguć rješenjem o dvije države, odnosno uspostavom nezavisnih država Palestine i Izraela.

Steinmeier je protekla tri dana boravio u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj, a po okončanju posjete je razgovarao i s turskim novinarima koji su ga pratili.

Ističući da njegova zemlja i Turska imaju različite perspektive o sukobima na Bliskom istoku, Steinmeier je rekao da se Berlin slaže s Ankarom da će trajni mir na Bliskom istoku biti moguć uz rješenje dvije države.

"Razgovori u Turskoj su bili konstruktivni. Svaka minuta moje posjete bila je dragocjena", rekao je Steinmeier.

Ukazujući na značaj svoje posjete Ankari za odnose između Njemačke i Turkiye, Steinmeier je rekao da mu je bilo važno da posjeti Turskoj koja obilježava jubilej stote godišnjice osnivanja Republike, kao i stotu godišnjicu njemačko-turskih diplomatskih odnosa.

"Njemačka i Turska su saveznice u organizaciji G20, kao i u NATO-u. Nezamjenjivi smo jedni drugima, potrebni smo jedni drugima", kazao je Steinmeier.

Navodeći da je 23. aprila prisustvovao svečanom događaju u Gaziantepu, a zatim i posjetio kontejnerski grad koji je uspostavljen za žrtve prošlogodišnjeg zemljotresa u okrugu Nurdagi, Steinmeier je rekao da je impresioniran tamošnjim razgovorima.

"Značajno mi je bilo da posjetim tu regiju godinu dana nakon razornog zemljotresa. Zadovoljstvo je bilo vidjeti kako su preživjelima brzo osigurani smještaji i kako je djeci brzo omogućeno da nastave školovanje", kazao je Steinmeier.

Naglasivši da su napori za obnovu u zemljotresom pogođenom regionu vrijedni svakog divljenja, Steinmeier je rekao da će Njemačka nastaviti pružati podršku tim ljudima, prenosi Anadolija.

Važnom je ocijenio i svoju posjetu sjedištu njemačke logističke kompanije DHL na aerodromu u Istanbulu te je rekao da je o tome razgovarao i na sastanku s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Taj DHL-ov centar opisao je kao model u sektoru brzog avio-prevoza tereta.

Steinmeier je također izrazio zadovoljstvo što se u Istanbulu nalazi i prva Kancelarija za digitalnu transformaciju koja je osnovana u okviru centra R&D.

Na pitanje o pogodnostima viznog režima za turske državljane ili kada će uopšte biti postignut napredak u viznim procedurama, Steinmeier je odgovorio da je povećan broj osoblja generalnog konzulata u Turkiye i da se ulažu napori da se skrati vrijeme obrade i brže zakazivanje termina.

Steinmeier je rekao da očekuje da će turski predsednik Erdogan posjetitit Njemačku za vrijeme predstojećeg Evropskog fudbalskog prvenstva (EURO 2024), a na kojem nastupa i reprezentacija Turske.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...