SPAJIĆ U BERLINU KONAČNO OTKRIO: "Crna Gora neće koosponzorisati Rezoluciju o Srebrenici ali će...!"

"Odgovor premijera Spajića na predloženu Rezoluciju Generalne skupštine UN o Srebrenici? Crnogorska vlada će je podržati ali ne i biti koosponzor" napisao je Nič na mreži X. 

  • Vijesti

  • 29. Apr. 2024  

  • 4

Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je u Berlinu da će Crna Gora podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN-u iako je neće koosponzorisati.

Kako je na svom X nalogu objavio Milan Nič iz Njemačkog Vijeća za vanjske poslove (DGAP), koji je bio među predstavnicima NVO i donoslilaca političkih odluka koji su razgovarali sa premijerom, bio je u poziciji da upita premijera Spajića za stav o rezoluciji. 

"Odgovor premijera Spajića na predloženu Rezoluciju Generalne skupštine UN o Srebrenici? Crnogorska vlada će je podržati ali ne i biti koosponzor" napisao je Nič na mreži X. 

Brojni crnogorski intelektualci, javni djelatnici, te nevladine organizacije i pojedinaci zvanično su pozvali crnogorsku Vladu da bude koosponzor rezolucije o Srebrenici koja bi se 3. maja trebala naći pred GSUN. Premijer Spajić je odbijao da odgovori na ove incijative, kao i na eksplicitna pitanja novinar,  ovdje, direktno postavljena o tome. Spajić, koji u svojoj koaliciji na vlasti ima značajan broj prosrpskih političkih aktera koji se protive Rezoluciji i pod direktnim su uticajm Beograda, na domaćem terenu izbjegavo je odgovore na ovo i slična pitanja uz obrazloženje da se ne želi baviti prošlošću, već ekonomijom i budućnošću. 

Takav odgovor međutim očigledno nije mogao dati predstavnicima uticajnih organizacija u Berlinu, već je obećao podršku Crne Gore rezoluciji. 

Srbija, njene vlasti, SPC, manji bh. enitet Republika Srpska i dobar dio intelektualne elite oštro se protivi najavljenoj rezoluciji o Srebrenici. 

Podsjetimo, neki od predstavnika aktuelne vlasti u Crnoj Gori, već su sabotirali preuzetu obavezu Crne Gore da svoju politiku usklađuje sa politikom EU, čija bi članica, kao prva sljedeća država sa Zapadnog Balkana mogla postati, ukoliko u junu dobije famozni IBAR (privremena mjerila o napretku).

Naime, članica vladajuće koalicije iz proruskog i prosrpskog bloka Za budućnost Crne Gore (ZBCG), nekadašnjeg DF, koji podržava Spajićevu Vladu i koja kontroliše poziciju predsjednika Skupštine, glasala je protiv članstva Kosova u Savjet Evrope u POSP -u. Nakon toga je ministrica za evropske integracije Majda Gočević saopštila da će na finalnom glasanju Crna Gora ipak podržati članstvo Kosova u ovu evropsku organizaciju, zbog čega je bila izložena brutalnom napadu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a premijer Spajić, predsjednik države Jakov Milatović i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, te napade su prećutali, da bi se nakon izvjesnog vremena predsjednik i premijer raspravljali oko toga ko je trebao da je uzme u zaštitu od uvreda srbijanskog predsjednika.

O susretu think-thankera sa crnogorskim premijerom izvjestili su na svojim X nalozima, osim Niča, koji je i moderirao susret, i sam DGPA u nekoliko tweetova, a o susretu sa njemačkim kancelarom i ambasador u Podgorici, ove zemlje koja je jedna od dvije najuticajne članice EU.  

Premijer Spajić, koji se u Berlinu susreo sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, gdje je rečeno da je Crna Gora važan faktor stabilnosti u regionu, i da niti jedna druga država trenutno ne čini i iskazuje veću odlučnost u napretku i stvaranju uslova za prstup EU.

"Uvijerio sam premijera Spajića u našu podršku na tom putu" napisao je njemački kancelar, a ovu važnu poruku sa njemačkog je preveo na engleski, njemački ambasador u Crnoj Gori, Peter Felten. 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...