ŽRTVE TRAŽE MILIONSKE ODŠTETE: AstraZeneca priznala da njena vakcina protiv COVID-a može izazvati krvne ugruške

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da Covishield može uzrokovati nuspojave opasne po život

  • Zdravlje

  • 30. Apr. 2024  

  • 0

Farmaceutska kompanija AstraZeneca priznala je u sudskom dokumentu da njena vakcina protiv COVID-a može izazvati rijetke nuspojave, uključujući krvne ugruške i nizak broj crvenih krvnih zrnaca.

U Velikoj Britaniji pokrenuta je kolektivna tužba protiv AstraZenece, tvrdeći da je korištenje njihove vakcine CoviShield dovelo do smrti i ozbiljnih ozljeda, a traži se i do 100 miliona funti odštete za 50 žrtava, izvijestio je "Independent".

Jedna od tužiteljica tvrdila je da joj je vakcina uzrokovala trajno oštećenje mozga i da ju je ugrušak učinio nesposobnom za rad.

Covishield je razvila britansko-švedska tvrtka AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem Oxford i Velikom Britanijom, a proizvela ga je indijska kompanija Serum Institute of India, jedan od najvećih proizvođača lijeka u svijetu.

Vakcina je korištena u više od 150 zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Indiju.

Neka istraživanja provedena tokom pandemije pokazala su da je vakcina 60 do 80 posto učinkovita u zaštiti od novog koronavirusa. Međutim, istraživanje je pokazalo da vakcina Covishield kod nekih ljudi može uzrokovati krvne ugruške, što može biti opasno po život.

Dok je AstraZeneca uvijek osporavala te tvrdnje, u jednom od sudskih dokumenata prvi je put priznala da vakcina "može u vrlo rijetkim slučajevima uzrokovati TTS", odnosno sindrom trombocitopenije, koji karakteriziraju krvni ugrušci i nizak broj trombocita kod ljudi.

- Uzrok sindroma je nepoznat - navela je kompanija u sudskom dokumentu, prenosi britanski Telegraph.

- Osim toga, TTS se može pojaviti i bez cjepiva AstraZeneca ili bilo kojeg drugog cjepiva. Uzročnost će morati biti dokazana stručno - napisali su.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da Covishield može uzrokovati nuspojave opasne po život.

- Nakon imunizacije ovim vakcinom prijavljen je vrlo rijedak neželjeni događaj nazvan trombotski trombocitopenijski sindrom, koji uključuje iznenadne i ozbiljne slučajeve zgrušavanja krvi povezane s niskim brojem trombocita - napisali su.

Prema Vijeću za međunarodne organizacije medicinskih znanosti, "vrlo rijetke" nuspojave su one prijavljene u manje od 1 od 10 000 slučajeva.

- U zemljama u kojima se SARS-CoV-2 još uvijek prenosi, dobrobiti vakcinacije u zaštiti od COVID-19 daleko nadmašuju rizike - dodao je WHO.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...