U SARAJEVU PROMOVISANA NOVA KNJIGA GOJKA BERIĆA: "Dodir časne sestre" - do sada nepoznato literarno lice novinarskog barda

“I s nagradama i bez njih ja sam bio bi isti. Pisanje sam učio čitajući Andrića, Selimovića, Hemingwaya, Camusa..."

  • Kultura

  • 14. Maj 2024  14. Maj 2024

  • 0

U Pozorištu mladih u Sarajevu sinoć je promovisana knjiga “Dodir časne sestre” istaknutog bh. novinara Gojka Berića. O knjizi koju je izdao Buybook sa autorom Berićem govorio je Boro Kontić

Knjigu "Dodir časne sestre" Gojka Berića kritika opisuje kao šokantnu u kojoj je autor brutalno iskren, ogoljen do gole kože, u kojoj nikoga ne štedi, ni sebe, a ni druge. Autor je senzualan, čulan, ispisuje hroniku duše, svojih junaka ili svoje vlastite...

U uvodnom tekstu knjige Berić piše da je manijakalno čitao novine i knjige, te da je sanjao da postane novinar. A u zrelim godinama je pomislio kako je on posljednji čovjek za taj posao. Kaže da su mu nagrade bile nevažne, osim donekle u mladosti.

Berić je za svoj rad dobio mnogobrojne nagrade i priznanja. Dobitnik je nagrade Oslobođenja za životno djelo 30. avgust, novinar godine 1992., Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva (2001.), nagrada Oslobođenja za najveća profesionalna ostvaranje (2003.), nagrada za životno djelo Društva novinara Bosne i Hercegovine (2008.), priznanje Mimar mira (2015.)

“I s nagradama i bez njih ja sam bio bi isti. Pisanje sam učio čitajući Andrića, Selimovića, Hemingwaya, Camusa. Ali ako bih morao da se odlučim za samo jednog od njih bio bi to Camus. Ako bih morao da odaberem samo jednu knjigu koju bio želio napisati bio to Salingerov “Lovac u žitu”. Moja ciganska duša mi nije dala mira, u mislima sam uvijek bio negdje drugo. Radio sam svašta, i bio od onih koji kasno dođu pameti, pa i tada ne sasvim… ovo sam uzeo od Andrića. Od ozbiljnih bolesti prebolio sam male boginje i velike ljubavi. Kada me prijatelji ili poznanik upita kako sam, obično kažem imaš li kakvo lakše pitanje”,  dio je iz uvodnog teksta iz knjige “Dodir časne sestre”.

Foto: Buybook/FB

O knjizi Gojka Berića urednik Damir Uzunović napisao je sljedeće:

"Gojko Berić kakvog do sada niste čitali. U prvom licu, ogoljen do daske, senzulan i čulan. Čega se god dotakao, napravio je savršen portret – grada, kafana, ljudi. Krug njegovog neodoljivog pripovijedanja započinje odlaskom iz rodnog kraja, nastavlja dramatičnim odrastanjem u Mostaru, a zatvara se na poznatom dubrovačkom trgu i pričom Čekajući ‘četvorku, koja tu stoji umjesto epiloga. Osobena literatura, umiješana od vlastitog života, kratkih priča, dokumenata, slika, kronika i neočekivanih događaja, jedan potpuno berićevski način pisanja čije će oponašanje svakome ko to pokuša biti uzaludno. Za tako nešto potrebno je bilo živjeti jedan tako neponovljiv život.”

Gojko Berić je rođen 15. aprila 1939. godine u Donjim Vrbljanima, selu na rijeci Sani. Živi i radi u Sarajevu.

Buybook je podijelio jednu od priča iz knjige, "Jeanette sa zida smrti" koju možete pročitati ovdje.

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...