“SB” ANALIZA / FBiH SKUPO PLAĆA PREURANJENI PRELAZAK NA TURSKI TOK: Ko će odgovarati što smo jedan pravac snabdijevanja gasom iz Rusije zamijenili drugim i ostali bez 23 miliona KM

Uz ove poražavajuće podatke treba konstatovati i da je BiH JEDAN pravac snabdijevanja prirodnim gasom zamjenila novim, opet JEDNIM pravcem snabdijevanja gasom, uz plaćanje troškova tog prelaska.

 • Politika

 • 02. Maj 2024  02. Maj 2024

 • 0

Arbitražni sud u Cirihu prije 10-ak dana donio je odluku po kojoj su BH-Gas i Energoinvest  dužni mađarskom prevozniku FGZS platiti 11,16 miliona američkih dolara ili oko 23 miliona KM zbog promjene trase snabdijevanja gasom naše zemlje iz Rusije. Ovu odluku su u zajedničkom saopštenju potvrdili i BH-Gas, te Energoinvest.

FGZS je ovaj spor pokrenuo u septembru 2021. godine, a da će se to desiti objavili smo još u julu 2021. godine. Međutim, na naša upozorenja tada nije mario niko. Tada smo pisali da je samo dva mjeseca nakon prelaska na Turski tok FBiH zbog zakupa dva pravca već bila u minusu od million i po KM. Ni na to naše upozorenje nije bilo adekvatnog odgovora ni sa jedne adrese u FBiH.

Sve što se poslije dešavalo, kao i sam ishod arbitražnog postupka za koji se samo nije znalo koliko će trajati bilo je lako predvidjeti. U to vrijeme, dakle, prije tri godine nije bilo puno onih koji su upozoravali na štetnost brzog prelaska na Turski tok. Jedan od njih je tadašnji director BH-Gasa Jasmin Salkić koji je za “Slobodnu Bosnu” u julu 2021. godine rekao da gas prelaskom na Turski tok neće biti jeftiniji i da se na Turski tok prešlo nakon telefonskog razgovora tadašnjeg ministra industrije, energetike i rudarstva FBiH Nermina Džindića (SBB) i još uvijek aktuelne direktorice Energoinvesta Bisere Hadžialjević 30. decembra 2020. godine i to, kako nam je rekao, bez ikakve odluke Vlade FBiH!

I šta smo dobili prelaskom na Turski tok vidimo danas nakon što je Arbitražni sud rekao svoje. Almir Bečarević, bivši direktor BH-Gasa u vrijeme prelaska na Turski tok bio je savjetnik Jasmina Salkića. I Bečarević je upozoravao šta bi se moglo desiti, a tri godine poslije za “Slobodnu Bosnu” govori šta smo dobili.

OSTALI NA RUSKOM GASU

“Bosna i Hercegovina je 1. aprila 2021 godine prešla na Turski tok, odnosno zamijenjen je stari pravac snabdjevanja prirodnim gasom iz Rusije, koji je išao preko Ukrajine i Mađarske. Ovaj pravac je bio jedini pravac snabdjevanja BiH prirodnim gasom od početka 80-tih godina prošlog vijeka i od aprila mjeseca zamijenjen je, opet, jedinim pravcem snabdjevanja i to preko Turske, Bugarske i Srbije (Turski/Balkanski tok). 

Ovaj prelazak bez odluke Vlade FBIH i raskidom ugovora o transportu koštao je Federaciju BiH oko 23 miliona KM i košta nas dnevno 2.000 KM (zatezne kamata) sve do izmirenja obaveze odnosno plaćanja prema FGSZ”, kaže Bečarević, a potom objašnjava:

“Sada da vidimo šta smo još dobili prelaskom na Turski tok.

POTROŠNJA PRIRODNOG GASA

Potrošnja gasa u Federaciji BiH u 2020. godini iznosila je 178 miliona Sm3, a u 2021. godini iznosila je 205 miliona Sm3. 2021. godina je zadnja godina u kojoj su se preklopili stari i novi pravac snabdijevanja. Dakle:

 1. godina - 178 mil. Sm3
 1. godina - 205 mil. Sm3

TURSKI TOK:

 1. godina - 190 mil. Sm3
 1. godina - 172 mil. Sm3
 1. godina - cca 160 mil. Sm3

Pregled potrošnje gasa za prva 3 mjeseca od 2020. godine izgleda ovako:

 1. godina - 77 mil. Sm3
 1. godina - 81 mil. Sm3
 1. godina - 88 mil. Sm3
 1. godina - 72 mil. Sm3
 1. godina - 66 mil. Sm3

Pad potrošnje prirodnog gasa se može vidjeti i u podacima za Kanton Sarajevo, gdje je potrošnja doživjela drastičan pad:

 1. godina - 150 mil. Sm3
 1. godina - 118 mil. Sm3

CIJENE GASA

Turski tok nam je donio i to da gas plaćamo znatno skuplje. Zadnja cijena gasa prema domaćinstvima na starom pravcu snabdjevanja iznosila je 0,67 KM za kubik gasa, a najveća cijena nakon prelaska na Turski tok iznosila je 1,37 KM. Trenutna cijena gasa iznosi 1,11 KM za kubik gasa. 

Kao što možemo vidjeti pored znatno povećane cijene gasa sada imamo i obavezu da platimo raskid ugovora sa FGSZ i to oko 23 miliona KM, od čega kamate oko  2 miliona KM i te kamate rastu svaki dan. 

EPILOG

Kada pogledamo ove podatke može se konstatovati da smo sa prelaskom na Turski tok dobili pad potrošnje gasa i drastičan porast cijena, što daje poveznicu pada potrošnje sa rastom cijene gasa. U Kantonu Sarajevo taj pad je dramatičan i on se reflektira na prelazak potrosača na čvrsta goriva, ali da budemu potpuno objektivni, jedan manji dio pada potrošnje je i zbog globalnog zatopljavanja. 

Uz ove poražavajuće podatke treba konstatovati i da je BiH JEDAN pravac snabdijevanja prirodnim gasom zamjenila novim, opet JEDNIM pravcem snabdijevanja gasom, uz plaćanje troškova tog prelaska od 23 miliona KM. Ovim smo jedina zemlja u Evropi koja je jedan pravac snabdijevanja zamijenila drugim i to još platila DEBELO, a uz to još dobili 105 posto skuplji gas i dobili pad potrošnje gasa i prelazak na čvrsta goriva. 

Kada sve gore navedeno pročitate slobodno uzmite pilule za lilule, jer ovako se vodi energetska politika u BiH”, rekao je za “Slobodnu Bosnu” Almir Bečarević.

(D. OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

 1. Lista komentara
 2. Dodaj komentar

trenutak ...