IZGLEDA KAO DA IMA JESTIVE PLODOVE: Ovo drvo je toliko otrovno da mu ne smijete ni prići kada pada kiša a izgleda skroz jestivo

Čak i kapi kiše koje nose razrijeđeni sok iz ovog stabla predstavljaju rizik od opekotina kože i teškog trovanja.

  • Šareni svijet

  • 09. Maj 2024  09. Maj 2024

  • 0

Radiologinja Nicola Strickland je 1999. godine krenula u avanturu odmora na karipsko ostrvo Tobago, tražeći utjehu u njegovim netaknutim plažama i bujnom okruženju. Nije ni znala da će se njen tropski bijeg pretvoriti u mučan susret sa smrtonosnim stablom manchineel.

Tokom spokojne jutarnje šetnje plažom, Strickland je naišao na nešto što je izgledalo kao bezazleno zeleno voće među prirodnim obiljem kokosa i manga. Ne obazirući se na upozorenja, ona i njena prijateljica su probali voće, samo da bi se suočili sa vatrenim osećajem stezanja grla, signalizirajući neposrednu opasnost.

Plod je pripadao drvetu manchineel, prikladno nazvanom "drvo smrti" zbog svojih smrtonosnih svojstava. Pronađeno u tropskim regijama širom Amerike, ovo varljivo drvo proizvodi visoko otrovan sok koji sadrži forbol, spoj za koji se zna da uzrokuje teške opekotine kože i unutrašnja oštećenja.

Čak i kapi kiše koje nose razrijeđeni sok iz stabla manchineel predstavljaju rizik od opekotina kože, naglašavajući sveopću opasnost koju predstavlja. U područjima gdje drvo raste, poduzimaju se mjere opreza kao što je postavljanje znakova upozorenja kako bi se spriječile osobe koje ništa ne sumnjaju. Uprkos svojoj smrtonosnoj reputaciji, drvo manchineel ima vitalnu ekološku ulogu, pružajući zaštitu od obalne erozije i osiguravajući stanište za lokalne divlje životinje. Međutim, njegovo drvo, kada se sagori, oslobađa dim koji može uzrokovati upalu oka i privremeno sljepilo. 

Karipski majstori su kroz povijest koristili drvo manchineel za namještaj, koristeći pedantne metode sušenja kako bi neutralizirali njegov otrovni sok. Ipak, mali, okrugli plod drveta ostaje snažna prijetnja, sposoban da izazove fatalnu dehidraciju kroz teško povraćanje i proljev.

Strickland i njen pratilac, sretni što su preživjeli susret sa smrtonosnom jabukom, ispričali su svoje muke u pismu The British Medical Journalu. Njihovi simptomi, uključujući nesvakidašnji bol i oticanje limfnih čvorova, naglašavali su opasnu prirodu ploda manchineela, piše Science Alert.

Dok je Strickland razmišljala o njihovom iskustvu, ona je naglasila ozloglašenu reputaciju voća među lokalnim stanovništvom, naglašavajući jezivu stvarnost susreta sa najsmrtonosnijim ponudama prirode u raju. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...