FORTO OTVOREN ZA NOVA ZAPOŠLJAVANJA, U DRŽAVNOJ SLUŽBI: Uvodi se novo radno mjesto - direktor Agencije za poštanski promet

Prednacrt novog zakona u proceduru je uputilo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine na čijem je čelu ministar Edin Forto.

  • Društvo

  • 12. Maj 2024  

  • 0

Agencija za poštanski promet BiH, prema posljednjem izvještaju državnih revizora, ima 12 zaposlenih. Nije poznato koliko će ih biti ako i nakon što novi zakon bude usvojen. Ne piše ni koliko će trebati novaca iz budžeta BiH za provedbu zakona.

Urađen je prednacrt novog zakona o poštama Bosne i Hercegovine kojim se, između ostalog, povećava broj članova postojećeg Vijeća Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine i uvodi nova funkcija - direktora ove državne institucije. Prednacrt novog zakona u proceduru je uputilo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine na čijem je čelu ministar Edin Forto, piše Faktor.ba. Agencijom za poštanski promet BiH sada rukovodi tročlano Vijeće koje imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na mandat od četiri godine, a predsjedavajući Vijeća se mijenja svakih godinu dana. 

Može još jedan mandat

 U aktuelnom zakonu se ne spominje mogućnost reizbora, za razliku od ovog novopredloženog. Po novom, Vijeće bi imalo pet članova koje imenuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine na prijedlog Vijeća ministara BiH, a oni između sebe biraju predsjedavajućeg, te zamjenika koji sada ne postoji. Uvodi se funkcija direktora Agencije kojeg imenuje Vijeće ministara BiH. Po novom se daje mogućnost da i članovi Vijeća i direktor mogu biti ponovo imenovani na još jedan mandat. Također, direktor donosi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, na koji saglasnost daje Vijeće ministara. Kao razlog za donošenje novog zakona o poštama BiH navodi se da postoje brojni nedostaci i nedorečenosti u aktuelnom Zakonu o poštama, donesenom 2005. godine, koje su izazvale poteškoće u primjeni. Skrenuta je pažnja da aktuelni zakon nema odredbe o inspekcijskom nadzoru pa kazne nisu mogle biti primjenjivane. Kao razlog je navedeno usklađivanje sa pojedinim odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i to iz poglavlja Kretanje radnika, poslovno nastanjivanje, pružanje usluga, kretanje kapitala, zatim Pružanje usluga, te Usklađivanje zakona, provođenje zakona i pravila konkurencije. U obrazloženju nije precizirano zašto se povećava broj članova Vijeća državne Agencije za poštanski promet i uvodi pozicija direktora Agencije. Predloženim prednacrtom novog zakona o poštama uvodi se inspekcijski nadzor. Poslove inspekcijskog nadzora obavlja Agencija, odnosno poštanski inspektori – dio je prednacrta novog zakona.Agencija za poštanski promet BiH, prema posljednjem izvještaju državnih revizora, ima 12 zaposlenih. Nije poznato koliko će ih biti ako i nakon što novi zakon bude usvojen. U prednacrtu zakona nije navedeno ni koliko će trebati novaca iz budžeta BiH za njegovu realizaciju. 

Druge novine

 Prednacrt novog zakona o poštama BiH uvodi pravo na štrajk, i u tom smislu obavezu pošti da uruče pošiljke najbrže kategorije koje su zaprimljene prije štrajka. Kazne su povećane. Po sadašnjem zakonu one iznose 5.000 KM do 15.000 KM, a u prednacrtu zakona od 10.000 KM do 50.000 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...