INTOLERANCIJA NA HRANU: Može ugroziti kvalitetu života, a evo kako prepoznati razliku između...

(...) alergije i intolerancije.

  • Zdravlje

  • 15. Maj 2024  15. Maj 2024

  • 0

Koliko hrana utječe na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, potrebne vitamine i minerale, ali ponekad nam određene namirnice mogu prouzročiti smetnje poput nadutosti, kroničnog umora, problema s kožom, depresije, pretilosti ili pak bolova u zglobovima. Iako bismo na prvu ove simptome možda povezali i s užurbanim načinom života te stresom, s kojim se svakodnevno susrećemo, zapravo oni su alarm koji može ukazivati na intoleranciju na hranu.

Važno je naglasiti da alergija i intolerancija na hranu nisu isti pojmovi, a glavna je razlika što je alergija na hranu rezultat reakcije imunološkog sustava, dok kod intolerancije tijelo prepoznaje određenu hranu “štetnu” te na nju reagira specifičnom simptomatikom.

Nadalje, alergija na hranu izaziva simptome širokog spektra, od blagih do intenzivnih, kao što je anafilaktički šok, koji može dovesti i do smrtnog ishoda. Nasuprot tomu, intolerancija na hranu manifestira se kroz različite simptome, poput glavobolje, umora, probavnih smetnji, upale sinusa, razvoja astme, pretilosti, ali i raznih kroničnih bolesti, koji nastaju posljedično, ako se problem ne detektira na vrijeme.

Intolerancija na hranu može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a mogu je potaknuti različiti okidači, kao što su virusna infekcija, bolest ili utjecaj zagađenog okoliša, način prehrane i životnih navika, ali i kombinacija genetske raznolikosti.

Međutim, kod svake osobe s ovim problemom pojavljuju se drukčiji parametri pa tako varira i kombinacija te količina namirnica koje čine donju granicu za pojavu simptoma. Patološki slijed može pokrenuti količina od jedne litre mlijeka, ali i kap mlijeka koja se nalazi u običnom kapučinu.

No nisu samo ovi parametri individualni, i simptomi mogu biti različiti od osobe do osobe. Već smo spomenuli simptome, kao što su glavobolja, umor, probavne smetnje, upale sinusa, razvoj astme, pretilost, no kod nekih osoba zabilježeni su i problemi s kožom (osip, svrbež, dermatitis, ekcem, psorijaza, akne), neurološki problemi, poput vrtoglavice i omaglice, ili psihološke poteškoće, kao gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor ili hiperaktivnost kod djece. I upravo zbog specifičnih okidača i simptoma, za svakog je pojedinca i interpretacija testa intolerancije na hranu individualna.

Mnogi zdravstveni problemi mogu se staviti pod kontrolu, ali i potpuno izliječiti promjenom prehrane. Svaka je osoba jedinstvena pa će nekome konzumiranje određenih namirnica i količina tih namirnica izazvati tegobe, dok će nekome drugome odgovarati ili čak donositi zdravstvene benefite. Stoga, kod pojave simptoma, koje smo naveli, prvi korak prema izlječenju je test intolerancije na hranu i postavljanje ispravne dijagnoze.

Kako bi se lakše i preciznije otkrila intolerancija na određene namirnice, postoje tri vrste testa intolerancije na hranu:

Genetski testovi intolerancije na laktozu, gluten, alkohol i kavu. Rade se iz brisa bukalne sluznice i daju informaciju o genetskoj predispoziciji za razvoj intolerancije.

Imunološki-posredovana intolerancija na hranu (klasičan test intolerancije na hranu iz krvi) koji nam daje informaciju o tome na koje su se namirnice razvila povišena IgG protutijela u krvi, a što može biti povezano s probavnim tegobama i problemima s kožom (npr. akne).

Test intolerancije na histamin (mjerenje aktivnost DAO enzima iz krvi), a što je jasno povezano s nepodnošenjem namirnica koje su bogate histaminom i onih namirnica koje potiču oslobađanje histamina.

Intolerancija na hranu može uzrokovati brojne zdravstvene probleme stoga je važno reagirati na vrijeme. Poliklinika Analiza prva je u Hrvatskoj započela s testiranjem intolerancije na hranu, a sam proces testiranja vrlo je jednostavan.

Nakon vađenja krvi, uzorak se obrađuje u laboratoriju. Nakon što nalazi budu gotovi, medicinski tim iz Poliklinike Analiza pacijentu objašnjava nalaze te predlaže namirnice koje će biti zamjena za one na koje je osoba intolerantna i koje će tijelo prihvaćati, a pacijent ostaje u kontaktu s medicinskim timom kako bi mogao dobiti odgovore na sve nedoumice i pitanja.

U Poliklinici Analiza dostupno je nekoliko različitih panela – testiranje na 93, 125 i 220 namirnica, opseg testiranja birate sami, a dostupna su u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu, Šibeniku, Zadru ili Dugopolju.

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...