BURNO U SARAJEVU: Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na dnevnom redu konačno...

Očekuje se i usvajanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH za period 2021. – 2027. godina, te prihvatanje zaduženja za Drugi projekat podrške zapošljavanja i projekt Gradski prijevoz u Sarajevu – B.

  • Vijesti

  • 16. Maj 2024  

  • 0

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas bi trebalo da glasa o zakonima kojima se uređuje poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH, potiče razvoj male privrede, uvodi neradna nedjelja, te reguliše djelatnost psihologa.  

Prijedloge zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i poticanju razvoja male privrede već je usvojio Predstavnički dom. Na osnovu toga, ako delegati odobre ova dva zakonska rješenja bit će omogućeno da osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH stupe na snagu.

Zakonom o poduzetničkoj infrastrukturi po prvi put se u Federaciji BiH uspostavlja zakonski okvir svih vidova poduzetničke infrastrukture. Namjera je da sistem poduzetničke infrastrukture čine poduzetničke zone, poduzetničke potporne institucije, tehnološki-poduzetnički centri i slobodne zone.

Ovim zakonom treba biti uspostavljen Registar poduzetničke infrastrukture, kao integrirane elektronske baze podataka subjekata poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH. Postojeći subjekti bit će dužni da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona resornom ministarstvu podnesu zahtjev za upis u Registar.

Osim toga, Vlada Federacije BiH kao predlagač ovog zakona smatra da je važno usvojiti ovo zakonsko rješenje jer, kako su naveli, bez uređene i razvijene poduzetničke infrastrukture, mala i srednja preduzeća teško se mogu razvijati, kvalitetno organizovati, biti konkurentna, te povezivati u klastere i lakše nastupati na međunarodnom tržištu.

Cilj zakona o poticanju razvoja male privrede je stvaranje poslovnog okruženja koje će povoljno uticati na stvaranje novih i razvoj postojećih subjekata male privrede, te njihovo stabilno i uspješno poslovanje.

Ako Dom naroda prihvati nacrte zakona o unutrašnjoj trgovini, djelatnosti psihologa, te o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, bit će omogućeno da se upute u javnu raspravu, a potom izrade prijedlozi ovih zakonskih rješenja.

Nacrtom zakona o unutrašnjoj trgovini predviđa se da radnici u trgovini konačno približili tome da imaju neradnu nedjelju, dok se nacrtom o djelatnosti psihologa prvi put uređuje ova sistemski do sada neuređena oblast.

Kroz izmjene i dopune Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova želi se približiti kraju agonija stanara koji nemaju pravo na otkup nacionaliziranih stanova, te im je ugroženo pravo na krov nad glavom.

Delegati će se danas izjašnjavati i o predloženim izmjenama i dopunama tri zakona - Zakona o kontroli cijena, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji BiH i Zakona o radu.

Očekuje se i usvajanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH za period 2021. – 2027. godina, te prihvatanje zaduženja za Drugi projekat podrške zapošljavanja i projekt Gradski prijevoz u Sarajevu – B.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...