NOVI ZAHTJEVI SAD-a UPUĆENI SU IZRAELSKOJ VLADI: "Palestinskim vlastima isplatite porezni prihod koji..."

(...) još uvijek zadržavate.

  • Ekonomija

  • 16. Maj 2024  16. Maj 2024

  • 0

Sjedinjene Američke Države uputile su zahtjeve izraelskoj vladi da Palestinskim vlastima prenese porezni prihod koji Izrael još uvijek zadržava, javlja Kan javna televizija, prenosi Times of Israel.

Ministarstvo finansija je potvrdilo da je odlučilo da ovog meseca ne prenese poreske prihode palestinskim vlastima, a različiti izraelski mediji navode da je zadržana suma između 46-54 miliona dolara.

Palestinske vlasti su saopćile ranije ove sedmice da će zaposlenima u javnom sektoru isplatiti samo 50 posto njihovih martovskih plata, nakon što je Izrael zadržao transfer dospjelih prihoda za mjesec april, te da će zaostale obaveze biti isplaćene kada finansijska situacija to bude dozvolila.

Kako navodi TV Kan, visoki američki zvaničnici su nedavno izvršili snažan pritisak na najviše izraelske zvaničnike da prebace novac, upozoravajući da bi neuspjeh u tome “prouzrokovao akutnu ekonomsku krizu” na Zapadnoj obali i mogao bi podstaći tenzije. Napetost se povećala uoči posjete američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana Izraelu.

Times of Israel navodi da je ovaj potez ministra finansija Bezalela Smotricha znak protesta zbog napora paestinske samouprave koji se “bore protiv Države Izrael”, što se očigledno odnosi na vijesti da Ramallah traži od Međunarodnog krivičnog suda da izda naloge za hapšenje najviših izraelskih zvaničnika zbog navodnih kršenja međunarodnog prava u Gazi tokom tekućeg rata protiv Hamasa, kao i vođenje “jednostranih” poteza za poboljšanje svog statusa u Ujedinjenim narodima.

Izrael prikuplja stotine miliona dolara palestinskih poreznih prihodima, koje je Smotrich zadržao ranije tokom rata zbog zabrinutosti da dio bi sredstava koji Ramallah koristi za plaćanje usluga i zaposlenih u Gazi — cirka 73 miliona dolara mjesečno — mogao završiti u rukama Hamasa.

Iako je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od rivalske frakcije Fataha 2007. godine, Palestinske vlasti, kojima dominira Fatah, nastavljaju finansirati neke zdravstvene i obrazovne institucije u enklavi.

Na kraju je u februaru postignut dogovor da Izrael prebaci uplate palestinskim vlastima preko Norveške kako bi se osiguralo da se novac ne bi preusmjerio na Hamas.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...