KURTI PORUČIO VUČIĆU: "Priznajte Kosovo i kaznite Radoičića"

“Tražim od Srbije da prizna Kosovo, te da procesuira Milana Radoičića i njegovu paramilitantu strukturu, kako bismo riješili slučaj terorističkog napada u Banjskoj, kada su ubijene četiri osobe”, kaže Kurti.

  • Regija

  • 16. Maj 2024  

  • 0

Premijer Kosova Albin Kurti, na samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije koji se održava u Kotoru, potvrdio je posvećenost reformama koje je pred njih postavila Evropska unija, kazavši da je važno sprovesti ih kako bi se Plan rasta realizovao.

“Tražim od Srbije da prizna Kosovo, te da procesuira Milana Radoičića i njegovu paramilitantu strukturu, kako bismo riješili slučaj terorističkog napada u Banjskoj, kada su ubijene četiri osobe”, navodi Kurti, u pogledu razrješenja te situacije, prenosi CdM.

On je naveo da je prošlo tri godine od početka ruske agresije na Ukrajinu, što je donijelo ne samo rat na starom kontinentu, već i direktne izazove po evropske vrijednosti i sigurnost.

Kako je rekao, EU mora svoju politiku prema regionu vezati za evropske vrijednosti, odnosno njihovo poštovanje.

„Ako EU jednako podržava zemlje koje napreduju u demokratiji, vladavini prava i drugim obalstima onda je moguće sprovesti reforme i građani će doprinijeti mijenjanju političkih elita“, naglasio je on.

Rekao je i da Plan rasta EU predstavlja mogućnost za integraciju regiona u jedinstveno zajedničko tržište i napredak u reformama.

„Put u EU mora biti vezan za zasluge“, kazao je Kurti.

Naglasio je i da su neophodni dobrosusjedski odnosi u regionu, što zahtijeva defakto i dejure priznanja, jer, kako kaže, samo to donosi mir i integraciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...