"SB" SAZNAJE: Pao veto Kluba Bošnjaka na sporne zakone NSRS-a, Dodik odlučuje zadnji

Podsjećamo, Zakon o referendum i građanskoj inicijativi i Izborni zakon Republike Srpske usvojila je Narodna skupština Republike Srpske u aprilu, a Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

  • Vijesti

  • 16. Maj 2024  16. Maj 2024

  • 1

Vijeće naroda Republike Srpske na današnjoj sjednici razmatralo je Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi i Izborni zakon Republike Srpske na koje su pokrenuti postupci zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Za usvajanje veta glasala su samo četiri delegata iz Kluba Bošnjaka, što nije bilo dovoljno da ovaj prijedlog prođe.

"Glasanje u Vijeću naroda RS-a poznato", potvrdio je za "Slobodnu Bosnu" delegat Adil Osmanović aludirajući na očekivan epilog glasanja, jer su odmah nakon najave da će veto biti pokrenut, stizale reakcije da neće dobiti podršku.

I u Klubu Bošnjaka protiv su bili SNSD-ovi delegati Srebrenka Golić, Aida Prešić i Igor Bošnjak, koji su, kako je naveo ranije za "SB" Osmanović, uvijek protiv zajedničkih odluka.

O vetu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda odlučivat će Zajednička komisija Narodne skupštine RS-a, a zatim Ustavni sud RS-a, naveo je Osmanović za naš portal.

Vjerovatno ni tamo neće doći do dogovora, jer je dosadašnja praksa bila takva da na Komisiji nije usvajan nijedan veto.

Ako veto padne i pred Komisijom, onda će o njemu odlučiati Ustavni sud Republike Srpske. A ako i tamo ne bude prihvaćen, tekst Izbornog zakona Republike Srpske ide na potpis pred Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, a nakon toga i zvanično stupa na snagu.

Podsjećamo, Zakon o referendum i građanskoj inicijativi i Izborni zakon Republike Srpske usvojila je Narodna skupština Republike Srpske u aprilu, a Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Usvojeni Izborni zakon RS-a predviđa da se na teritoriji ovog entiteta neće primjenjivati odredbe državnog izbornog zakona koje se odnose na izbore za funkcije i pozicije u RS.

Zakonom se predviđa da sljedeći lokalni izbori na teritoriji entiteta RS budu organizirani i održani po entitetskom zakonu. Po ovom zakonu, ulogu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u organizaciji budućih izbora u RS preuzima Izborna komisija RS.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...