ADVOKAT SENAD PEĆANIN ZA "SB": "Nekorektno je i nedopustivo ono što je Christian Schmidt naveo u..."

(...) Izvještaju Visokog predstavnika o stanju u Bosni i Hercegovini upućenom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija..

  • Politika

  • 16. Maj 2024  16. Maj 2024

I advokat Fadila NovalićaSenad Pećanin reagovao je na navode Christiana Schmidta u Izvještaju UN-u. 

"Nekorektno je i nedopustivo ono što je Christian Schmidt naveo u Izvještaju Visokog predstavnika o stanju u Bosni i Hercegovini upućenom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija. Prosto rečeno, iako vrlo dobro zna da Fadil Novalić nije osuđen za ono za što ga je optužnica teretila, Schmidt je iznio krupnu i očiglednu neistinu: nekadašnji premijer Federacije BiH nije osuđen i oslobođen je teških optužbi za pranje novca, krađu, stvaranje zločinačke organizacije", kaže Pećanin za "Slobodnu Bosnu". 

Sve navedene optužbe, veli, sud je odbio zbog nepostojanja ijednog dokaza u njihovu osnovanost.

"Istovremeno, sud je donio nezakonitu odluku po kojoj je gospodin Novalić drakonski osuđen za navodnu zloupotrebu službenog položaja i prekoračenje ovlasti: osim što ne postoji nijedan dokaz koji potkrepljuje presudu, ona je donijeta na osnovu blanketnih propisa koji decenijama ne važe.

Radi se Zakonu o Vladi FBiH iz 1994. godine na koji se presuda poziva, a koji je od tada do potvrđivanja optužnice pretrpio pet izmjena i dopuna, te o Zakonu o upravi FBiH, koji je prestao važiti još prije 19 godina.

Ovakvom neistinom Visoki predstavnik, nažalost, nastavlja praksu nezapamćene političko-medijsko-diplomatske kampanje koja je potakla Tužilaštvo i Sud BiH na najsramotniju političku optužnicu i političku presudu u historiji poslijeratne Bosne i Hercegovine", zaključuje advokat Senad Pećanin za naš portal. 

(Dino Bajramović)   

trenutak ...