PO NJUJORŠKIM SOKACIMA: „SB“ ispred kuće u kojoj je živio Mark Twain, i jedno sjećanje na Bekima Sejranovića (FOTO)

Sejranović je napisao roman „Tvoj sin, Huckleberry Finn“. To je knjiga o životu na rijeci, i roman o potrazi za sopstvenim identitetom, roman o odrastanju kako ga kritika opisuje, odnosno odbijanju da se odraste, roman o odnosu oca i sina, ljubavni roman, i na kraju roman o drogiranju i borbi sa zavisnošću, tako da posveta Marku Twainu nije slučajna.

  • Kultura

  • 16. Maj 2024  16. Maj 2024

  • 0

Američki književnik Mark Twain svojevremeno je stanovao u 10. ulici između V i VI avenije /Greenwich Village/ na Manhattanu na broju 14. Twain je autor čuvenog romana „Pustolovine Toma Sawyera“ iz davne 1876. godine, i ne samo tog književnog djela. Tabla s posvetom u ovoj ulici New Yorka otkriva da je Twain tu boravio nekada davno, tačnije „u ovoj kući je nekad živio Mark Twain autor omiljenog američkog klasika". Iako južnjak, ovaj američki pisac je prvih nekoliko godina 20. vijeka stanovao u gradskoj kući iz 1856. godine.

Šesta avenija je danas bučna, slijevaju se rijeke užurbanih ljudi, vozila, taxija, biciklista, ali i beskućnika. U njoj se nalaze i restorani, kao mnogobrojne i različite radnje, te stambeni objekti, ali i gotička zgrada biblioteke The Jefferson Market Library.

The Jefferson Market Library

Slično je i sa Petom avenijom, u dijelu bliže kući u kojoj je živio Twain nalazi se i zgrada fakulteta The New School. Posebno je interesantna ovih dana zbog protesta studenata za Gazu. Upravo na to podsjeća u svom tekstu filozof Slavoj Žižek:

„Svi znaju da je situacija u Gazi neprihvatljiva, ali se mnogo energije ulaže u odlaganje onakve vrste intervencije kakvu kriza zahtijeva. Jedan od načina da se izađe iz ćorsokaka jeste da se ponudi javna podrška studentskim protestima. Kako je američki senator Bernie Sanders rekao 28. aprila, 'ono što Netanyahuova  desničarska, ekstremistička i rasistička vlada radi, nema presedana u modernoj istoriji ratovanja… U ovom trenutku, suočeni smo sa mogućnošću masovne gladi u Gazi. Iznijeti takve optužbe nije antisemitizam. To je realnost.'“

The New School

Washington Square Park

Iako izostaje ta javna podrška kako to i sam Žižek primjećuje, također, u blizini V avenije, i nekadašnje kuće Marka Twaina, je i Washington Square Park u kome se studenti okupljaju uz palestinske zastave i marame govoreći slogane „Free Gaza“, „From the river to the sea“ itd. Policija s distance sve to nadzire, ali i helikopteri iz zraka.

„Tvoj sin, Huckleberry Finn“

Vratimo se kratko na drugo poznato djelo Marka Twaina - „Pustolovine Huckleberry Finna“ iz 1884. godine i ovu kuću u 10. ulici na Manhattanu koja je poveznica i podsjetnik na bh. pisca Bekima Sejranovića. Sejranović nas je napustio prerano, u 48. godini u Banja Luci, tačnije prije četiri godine, 21. maja 2020. Bila je to i godina korone.

Foto: SB

Sejranović je napisao roman „Tvoj sin, Huckleberry Finn“. To je knjiga o životu na rijeci, i roman o potrazi za sopstvenim identitetom, roman o odrastanju kako ga kritika opisuje, odnosno odbijanju da se odraste, roman o odnosu oca i sina, ljubavni roman, i na kraju roman o drogiranju i borbi sa zavisnošću, tako da posveta Marku Twainu nije slučajna. Sejranović je imao i neke planove i želje.

Bekim Sejranović, oktobar 2017. godine u Buybooku

Naime, ova novinarka je imala priliku da razgovora sa Sejranovićem dan poslije promocije njegovog „Dnevnika jednog romana“ u Sarajavu. U mailu stoji i tačan datum, bila je to druga polovina oktobra  2017. godine. Imao je ideje, ostalo je zapisano iz tog intervjua koji je sačuvan u cijelosti, kao i fotografija, a ovaj put donosimo dio iz razgovora:

 „Prijatelj Crnac i ja smo kupili neko zemljište od 5000 kvadratnih metara u Orašju, pored nasipa. Tu je bila neka stara kuća koja je bila oštećena od poplave, ali zidana. To smo sredili.Mislim nabaviti jednu kamp-prikolicu, još jedan brodić, napraviti splav od plastičnih flaša. Namjeravam napraviti festival „Huckleberry Finn“. Cilj mi je, ne da to bude neki široki turizam, pa da dođe ko god hoće, već ljudi koje pozovem trebaju da ispune neke uslove. Pozvati ljude koji se inače ne bi nikad sreli, tipa argentinski pjesnik i japanski slikar. Sve nove ideje uvijek nastaju miješanjem. Ne može nešto nastati iz ničega. Moraju biti dvije stvari da bi nastala treća.“

Bekim je za roman „Nigdje, niotkuda“ 2009. godine dobio nagradu Meša Selimović.

Sanela GOJAK

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...