CRNA PROGNOZA: Bijela kuća zabrinuta zbog ruskog zamaha na ukrajinskom ratištu

Američki dužnosnici i vojni stručnjaci samouvjereno tvrde kako "još uvijek nema razloga za paniku jer će se situacija na terenu početi mijenjati u onom trenutku kada na ratište pristigne američka pomoć".

  • Svijet

  • 16. Maj 2024  

  • 0

Bijela kuća strahuje da je odugovlačenje američkog Kongresa oko odobravanja najnovije tranše pomoći Kijevu ruskim snagama stvorilo povoljni momentum koji nepovratno mijenja dinamiku razvoja situacije na ukrajinskom ratištu, piše New York Times.

Usljed nekoliko mjeseci izuzetno sporih napredovanja ruske vojske, postojala je opravdana nada da će Kremlj u dogledno vrijeme biti primoran povući svoje jedinice iz Ukrajine.

No, administracija aktuelnog predsjednika SAD-a Joea Bidena sve je zabrinutija da najnovija serija (uspješnog) ruskog prodora smanjuje manevarski prostor za ukrajinsku protuofanzivu, zbog čega situacija počinje izgledati sve beznadnije.

Podsjetimo, ruske snage posljednjih dana započele su novi prodor oko drugog najvećeg grada u Ukrajini - Harkiva.

Američki dužnosnici i vojni stručnjaci samouvjereno tvrde kako "još uvijek nema razloga za paniku jer će se situacija na terenu početi mijenjati u onom trenutku kada na ratište pristigne američka pomoć".

Prema njihovim procjenama, do preokreta bi moglo doći najkasnije do jula.

Međutim, nisu toliko spremni samouvjereno odgovoriti na pitanje može li ukrajinska linija odbrane do tada uspješno zadržati neprijateljske snage izvan svoje teritorije, prenosi Jutarnji list.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...