AKO NEMATE INSPIRACIJU ZA PRIPREMU PILEĆEG FILEA: Napravita ga na ovaj, azijski način

Odličan ručak za subotu.

  • Gastro

  • 18. Maj 2024  18. Maj 2024

  • 0

Evo ideje za pripremu pilećeg filea. 

Hrskavu piletinu prelijte slatkim umakom s aromom citrusa i poslužite uz rižu, rezance ili prilog po želji.

Sastojci:

Umak:

350 mlvode

½ narandže

½ limuna

80 ml rižinog octa

3 kašike soja umaka

1 kašika naribane kore od narandže

100 gr smeđeg šećera

2 cm svježeg đumbira

1 čehno bijelog luka

20 gr mladog luka

¾ kašičice čili pahuljica

3 kašike kukuruznog škroba

2 kašike vode

Meso:

450 gr pilećeg filea, narezanog na kockice

150 gr glatkog brašna

¾ kašičice soli

¾ kašičice bibera

3 kašike maslinovog ulja

1 kašika sezamovih sjemenki (po želji)

Priprema:

Umak: 

1. Narežite 

Naribajte narandžinu koru, a zatim ocijedite polovicu narandže i limuna kako bi dobili sok. Đumbir narendajte, bijeli luk nasjeckajte ili protisnite, a mladi luk narežite na kolutiće.

2. Sjedinite sastojke

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte vodu, sok od narandže, sok od limuna, rižin ocat i soja umak. Umiješajte 1 kašiku narandžine kore, smeđi šećer, đumbir, bijeli luk, mladi luk i čili pahuljice. Miješajte, a kad umak zavrije maknite s vatre i ohladite 15 minuta. 

Meso:

3. Marinirajte meso

Komadiće narezane piletine stavite u plastičnu kesicu koja se može zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog umaka, a ostatak sačuvajte. Stavite u frižider na 2 sata.

4. Protresite

U drugu plastičnu kesicu pomiješajte brašno, so i biber. Dodaje mariniranu piletinu, zatvorite kesicu i dobro protresite. 

5. Pecite

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite piletinu, često miješajući, otprilike 8 - 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

6. Prekrijte folijom

Pečenu piletinu prebacite na tanjir i prekrijte folijom.

7. Krčkajte

U istu tavu dodajte ostatak umaka i miješajte dok ne zakipi. U manjoj posudici pomiješajte kukuruzni škrob i vodu, pa dodajte umaku. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu, i krčkajte 5 minuta uz povremeno miješanje. 

8. Poslužite

Poslužite uz rižu ili rezance, a po želji po mesu posipajte sezamove sjemenke.  

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...