Ekonomija
BERBA JE PRI KRAJU: Malinari traže 10, otkupljivači nude oko 6,5 maraka - "Prinosi su jako loši ove godine"
Prije 19 min0
Odličan ručak za subotu.
Gastro
18. Maj 2024 18. Maj 2024
0
Evo ideje za pripremu pilećeg filea.
Hrskavu piletinu prelijte slatkim umakom s aromom citrusa i poslužite uz rižu, rezance ili prilog po želji.
Sastojci:
Umak:
350 mlvode
½ narandže
½ limuna
80 ml rižinog octa
3 kašike soja umaka
1 kašika naribane kore od narandže
100 gr smeđeg šećera
2 cm svježeg đumbira
1 čehno bijelog luka
20 gr mladog luka
¾ kašičice čili pahuljica
3 kašike kukuruznog škroba
2 kašike vode
Meso:
450 gr pilećeg filea, narezanog na kockice
150 gr glatkog brašna
¾ kašičice soli
¾ kašičice bibera
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika sezamovih sjemenki (po želji)
Priprema:
Umak:
1. Narežite
Naribajte narandžinu koru, a zatim ocijedite polovicu narandže i limuna kako bi dobili sok. Đumbir narendajte, bijeli luk nasjeckajte ili protisnite, a mladi luk narežite na kolutiće.
2. Sjedinite sastojke
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte vodu, sok od narandže, sok od limuna, rižin ocat i soja umak. Umiješajte 1 kašiku narandžine kore, smeđi šećer, đumbir, bijeli luk, mladi luk i čili pahuljice. Miješajte, a kad umak zavrije maknite s vatre i ohladite 15 minuta.
Meso:
3. Marinirajte meso
Komadiće narezane piletine stavite u plastičnu kesicu koja se može zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog umaka, a ostatak sačuvajte. Stavite u frižider na 2 sata.
4. Protresite
U drugu plastičnu kesicu pomiješajte brašno, so i biber. Dodaje mariniranu piletinu, zatvorite kesicu i dobro protresite.
5. Pecite
Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite piletinu, često miješajući, otprilike 8 - 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
6. Prekrijte folijom
Pečenu piletinu prebacite na tanjir i prekrijte folijom.
7. Krčkajte
U istu tavu dodajte ostatak umaka i miješajte dok ne zakipi. U manjoj posudici pomiješajte kukuruzni škrob i vodu, pa dodajte umaku. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu, i krčkajte 5 minuta uz povremeno miješanje.
8. Poslužite
Poslužite uz rižu ili rezance, a po želji po mesu posipajte sezamove sjemenke.
Prijatno!:)
Ekonomija
BERBA JE PRI KRAJU: Malinari traže 10, otkupljivači nude oko 6,5 maraka - "Prinosi su jako loši ove godine"
Prije 19 min0
Estrada
ANA BEKUTA SINOĆ JE OTKAZALA KONCERT NA ZAPADU SRBIJE: Razlog je tragedija koja se dogodila na Drinskoj regati
Prije 28 min0
Sjećanje
GODIŠNJICA PONOVLJENOG ZLOČINA U HERCEGOVINI: Njemačka vojska i ustaše 1943. likvidirale su više od 60 Bošnjaka, 50 godina kasnije, pripadnici HVO-a i HV-a su...
Prije 38 min0
Sport
PREDSJEDNIK BEOGRADSKOG PARTIZANA DIREKTNO: "Lično sam zvao Džanana Musu da dođe kod nas, dali smo mu ponudu, ali on je..."
Prije 55 min0
Gastro
KUCKANJE PO NJIMA NIJE BAŠ POUZDAN METOD: Ovo su tri najbolja načina kako da izaberete sočnu lubenicu
11. Jul. 20250
Gastro
IDEALAN ZA POČETAK DANA: Ukusan doručak bogat hranjivim sastojcima
10. Jul. 20250
Gastro
AKO STE USTALI, A U KUĆI NEMA KRUHA: Možete napraviti ove brze pogačice od samo tri glavna sastojka
12. Jul. 20250
Gastro
OVA ČORBA, I TO HLADNA, IDEALNA JE ZA DANE KADA SE PREZNOJIMO I OD SAME POMISLI NA ŠPORET: Brzo ćete je napraviti
10. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.