RASPRAVA KOJA TRAJE DECENIJAMA: Pet razloga zašto je bolje piti čaj umjesto kafe; Ona pruža trenutni...

(...) nalet energije.

  • Zdravlje

  • 18. Maj 2024  18. Maj 2024

  • 0

Mnogo je onih koji ne mogu zamisliti početak dana bez kafe, no šta ako svoju dozu kofeina možete priskrbiti na zdraviji način.

Iako vam kafa možda daje nalet energije, čaj je puno nježniji za vaš želudac.

Ovo “natjecanje” traje godinama i svaki napitak ima svoje prednosti. Dok je kafa odlična za mnoge stvari, uključujući smanjenje rizika od raka i dijabetesa, čaj, s druge strane, dobro djeluje u kontroli krvnog tlaka, razine stresa, kao i mentalnog zdravlja.

No, ovaj put pozabavit ćemo se dobrobitima čaja. Nutricionista Avni Kaula smatra da je zdravije ujutro popiti čaj nego kafu, a za Health Shots je navela i pet razloga zašto.

1. Manje kofeina

Kofein vam daje energiju, ali može biti štetan ako se ne uzima umjereno. Sadržaj kofeina u čaju manji je od onog u kafi, pa ispijanje čaja bolje služi vašem tijelu. Iako kofein može dati početni poticaj za energiju, previše može dovesti do nervoze, tjeskobe i poremećaja spavanja. "Čaj nudi blaži unos kofeina, smanjujući rizik od ovih nuspojava", kaže Kaul.

2. Nježnije razbuđivanje

Je li ujutro bolja kafa ili čaj? Čaj i ovdje pobjeđuje u raspravi! Svi se osjećamo pomalo lijeni kad se ujutro probudimo. Kafa pruža trenutni nalet energije, što možda i nije dobro s obzirom na to da se ujutro osjećate pospano. "Čaj sadrži aminokiselinu poznatu kao L-teanin, koja ima umirujući učinak i može uravnotežiti stimulirajuće učinke kofeina. To može dovesti do postupnijeg i nježnijeg iskustva buđenja u usporedbi s ponekad naglim trzanjem od kafe", kaže Kaul.

3. Hidracija

Dehidracija je hronični problem s kafom ako se pretjeruje. Kafa je diuretik, što znači da može dovesti do povećane proizvodnje urina i moguće dehidracije. Čaj, s druge strane, pridonosi hidraciji organizma jer je prvenstveno voda. Održavanje hidracije ujutro ključno je za opću dobrobit.

4. Bolji antioksidans

Čaj, posebno zeleni, bogat je antioksidansima što ga čini jednim od najzdravijih napitaka koji podržava imunološki sistem i štiti stanice od oštećenja. "Iako kafa također ima antioksidanse, vrste i količine mogu se razlikovati", kaže Kaul.

5. Želučana osjetljivost

Kada je riječ o kiselosti i raspravi kafe protiv čaja, kafa može biti kiselija od čaja, što kod nekih osoba može uzrokovati nelagodu u želucu. Čaj ima tendenciju da bude nježniji za želudac, što ga čini boljom opcijom za one koji su osjetljivi na kiselinu ili imaju probavne probleme.

Naposljetku, izbor između kafe ili čaja ujutro ovisi o individualnim preferencijama, toleranciji na kofein i zdravstvenim razlozima.

Umjerenost je važna kao i osluškivanje reakcije vašeg tijela na svaki napitak može vam pomoći da pronađete ono što najbolje odgovara vašoj jutarnjoj rutini. 

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...