POLITIČKI ANALITIČAR HARIS IMAMOVIĆ: "Varhely je preveslao Konakovića!"

"Konaković nije uopće skontao šta je tema: nisu presude već rezolucija, razlika je suptilna, ali postoji. Varhely je razumije, Konaković ne", naveo je Imamović.

  • Mini market

  • 19. Maj 2024  19. Maj 2024

  • 9

Politički analitičar Haris Imamović reagovao je na vijest koju su danas objavili brojni bh. mediji ističući da se ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i komesar za proširenje EU Oliver Varhely "usuglasili stavove" i "razrješili nesporazume" nakon što je Konaković uputio protestno pismo Varhelyju zbog njegovog suglasja sa Vučićem po pitanju Rezolucije o Srebrenici. 

"Nije ovo nikakvo razjašnjenje. Varhely nije kazao da podržava rezoluciju, niti da će je prestati potkopavati. Njegova pozicija je perfidna: kao poštuje presude, ali ne podržava rezoluciju (tobože “nije dobar tajming”). To je od početka pozicija Mađarske", kazao je Imamović. 

Zatim je pojasnio svoje stavove: 

"Na prvoj pres-konferenciji o rezoluciji, Aleksandar Vučić je rekao da su Mađari kazali Nijemcima u UN-u da “nije dobro vrijeme da se ide s rezolucijom” (što je i nakon razgovora s Konakovićem Varhelyjeva pozicija). Nijemci su odbacili argument kazavši da za Srbiju “nikad nije dobro vrijeme”.

Varhely je u saopćenju preveslao Konakovića koji nije shvatio da nisu presude tema već da li Varhely kao evropski komesar podržava rezoluciju ili ne. U saopćenju nema odgovora na to pitanje, jer Varhely po nalogu Mađarske vlade ne podržava rezoluciju, naprotiv potkopava je. 

Orban, Szijarto i Varhely kontaju da ne može u EU proći divlja negatorska pozicija poput Dodikove/Vučićeve, pa kao priznaju presude ali eto “nije pravi trenutak za rezolucije”. Perfidna politika. Nijemci su je za razliku od Konakovića prozreli i kazali - “za Srbiju nikad nije vrijeme”. 

Ovo što su Mađari rekli Nijemcima je ujedno i Varhelyjeva pozicija (i prije i nakon razgovora s Konakovićem): nije vrijeme za rezoluciju. Konaković nije uopće skontao šta je tema: nisu presude već rezolucija, razlika je suptilna, ali postoji. Varhely je razumije, Konaković ne", naveo je Imamović. 

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...