VELIKI USPJEH: Mladić iz BiH osvojio Island Peak na Himalajima

Njegoševa strast prema planinarenju i avanturizmu inspiracija je mnogima, a njegov najnoviji podvig na Himalajima sigurno će ostati upamćen kao jedan od njegovih najvećih uspjeha.

  • Mini market

  • 20. Maj 2024  

  • 1

Njegoš Kalajdžija (28), zaljubljenik u prirodu, planine i avanturizam, početkom maja otputovao je u Nepal kao dio ekspedicije s ciljem osvajanja Island Peaka (6189 m/nv). Danas, u jutarnjim satima, uspješno je dosegao vrh ovog planinskog giganta u lancu Himalaja.

Island Peak, visok 6189 metara, prvi su ispenjali članovi čuvene britanske ekspedicije nakon što su Sir Edmund Hillary i Tenzing Norgay osvojili Mont Everest. Eric Shipton, jedan od članova te ekspedicije, dao je ime ovom vrhu. Godine 1983. vrh je dobio novo ime, Imja Tse, ali lokalno stanovništvo i dalje koristi staro ime.

Smješten među divovima kao što su Lhotse (8501 m/nv) i Nuptse (7861 m/nv), s Island Peaka se pruža pogled na druge impresivne vrhove poput Makalu (8463 m/nv) i Cho-Oyu (8201 m/nv).

 

Njegoš je sa svojom ekspedicijom krenuo iz Katmandua letom za Luklu, nakon čega je slijedilo višednevno pješačenje kroz Khumbu dolinu do baznog kampa. Tokom puta, tim se aklimatizirao na vrhovima Nangar Tsang (5100 m/nv) i Chukung Ri (5550 m/nv). Hodajući kroz Khumbu dolinu, pred njima se uzdizao najviši vrh na svijetu, Mont Everest (8848 m/nv). Ekspedicija je spavala po selima u lokalnim smještajima, a po dolasku u bazni kamp imali su obezbijeđene šatore, užad i klinove za osiguranje smjera do vrha.

Završni uspon trajao je oko osam sati, a povratak do kampa oko četiri sata.

alt   

Napravio kućicu

Njegoš Kalajdžija trenutno živi u Brčkom, a porijeklom je iz Jajca gdje često boravi. Planinarenjem se bavi od mladosti, a ljubitelj je ekstremnih i avanturističkih sportova.

alt

Prvi put je dospio u javnost kada je stupio u kontakt s bosanskohercegovačkim fotografom Dženadom Džinom. Njegoš je Džini predložio postavljanje male drvene kućice, bivaka za spavanje četiri osobe, koju bi poklonio planinarima i Gorskoj službi.

Džino je tada izjavio: “Njegoš je mlad momak sa svojih dvadeset i kusur godina, momak koji zrači pozitivnom energijom. Odlučio sam da kućicu pokušamo postaviti u dolini Tisovici, s obzirom na to da je to mjesto koje je u 90% slučajeva polazna tačka mojih planinarskih tura.”

alt

Njegoševa strast prema planinarenju i avanturizmu inspiracija je mnogima, a njegov najnoviji podvig na Himalajima sigurno će ostati upamćen kao jedan od njegovih najvećih uspjeha.

(Jajce Online)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...