PREDSJEDNIK SDS-a MILAN MILIĆEVIĆ ZA "SB": Optužuju nas da se dogovaramo sa bošnjačkim partijama, prestalo je vjerovanje u igre SNSD-a

Kontaktirali smo predsjednika Srpske demokratske stranke Milana Milićevića koji je jučer detaljno obrazložio razloge zašto je SDS odbio poziv za sastanak.

  • Vijesti

  • 20. Maj 2024  20. Maj 2024

  • 0

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je poziv na sastanak predsjednicima svih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju poslanike u NSRS-u i odbornike u skupštinama gradova i opština u RS, kako bi razgovarali o konsultacijama o Izbornom zakonu Republike Srpske i dogovorili nastup na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Stevandić traži odlaganje izbora te izlazak na izbore po Izbornom zakonu RS-a koji još nije stupio na snagu.

No, čini se, da će sastanak doživjeti krah i prije nego što se održi, jer su opozicione stranke iz RS-a poručile da neće prisustvovati sastanku. 

Tim povodom kontaktirali smo predsjednika Srpske demokratske stranke Milana Miličevića koji je jučer detaljno obrazložio razloge zašto je SDS odbio poziv za sastanak.

Optužbe za tajno sastajanje sa Bošnjacima

"Niko od predstavnika opozicije neće prisustvovati, u komunikaciji sam sa svima. Svi imaju isti razlog kao i SDS. Dakle, smatramo neozbiljnim sastanak koji služi samo za alibi SNSD-u i njegovim pratiocima da opravdaju svoje učešće i prijavu na izbore po pozivu Centralne izborne komisije, što su oni odavno znali i već najavili. Oni su dva dana prije poziva opoziciji da sjednemo na sastanak za bojkot izbora dali obrazloženje, dali izjavu kako je opozicija napravila nekakav tajni sastanak sa bošnjačkim partijama o podjeli gradova i opština u Republici Srpskoj, što je ortodoksna glupost i ludost. Ali izjaviti to danas, a za dva dana zvati tu istu opoziciju na razgovor je van pameti i jako neozbiljno kao što je neozbiljno sve što radi SNSD u RS-u, prije svega kršenje odluka institucije NSRS-a koje su donošene samo za njihovu jednokratnu upotrebu i trgovinu sa svojim partnerima oko politikantske priče prema biračima", rekao je Miličević poručivši da ne zna kuda će oni ići.

Miličević je za "SB" naveo da neke od satelitskih partija SNSD-a već sakupljaju potpise za registraciju na poziv CIK-a, što samo po sebi govori da će ići na izbore, pa tako i sam SNSD.

"Tobože oni će to predstaviti za interes RS-a i zaštite, da se ne bi desilo to što su sami oni najavili da mi pravimo dogovor sa bošnjačkim političkim partijama", prokomentirao je Miličević.

"Sve je jedna providna igra u koju birači više ne vjeruju. Prestalo je vjerovanje u SNSD, nažalost i povjerenje u institucije vlasti. To je onaj trenutak kada ta garnitura jednostavno treba da ode sa političke scene", naveo je Miličević te je dodao da je to veoma moguće da se desi na ovim izborima.

Neozbiljna priča o Izbornom zakonu RS-a

Na naš osvrt da se SNSD nalazi pod sankcijama SAD-a, Miličević potvrđuje da one djeluju.

"Sankcije su jedan od razloga zašto je to moguće, jer su uvedene sankcije svim tim firmama pod kontrolom SNSD-a. Imao ih je i SDS iz istog razloga, pa nismo imali te probleme do danas, nego smo neka vrsta kolateralne štete. Nama je formalno-pravno račun ukinula banka koja je pod kontrolom SNSD-a i Agencije za bankarstvo RS-a. Naravno da smo poveli sudske sporove i to će biti jedan dugotrajan proces. Ali bez obzira na to što je otežano funkcionisanje stranke to nas neće spriječiti da regularno učestvujemo na narednim izborima, pružimo svoju politiku prema biračima i naše programe za oporavak zemlje u kojoj živimo", rekao je Miličević.

Na izbore, potvrdio je Miličević, svi izlaze po aktuelnom Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

"Svi koji pričaju drugačije su dvolični. Dan kad se završi ciklus prijave, ističe 25, vidjet ćete da će se svi prijaviti za izbore. Šta će se dalje desiti, ne znam, ali je neozbiljna bila priča o Izbornom zakonu RS-a, a i da Izborni zakon koji je u parlamentarnoj proceduri BiH nije mogao biti usvojen ne jednom nego pet puta. Bilo je dovoljno vremena, ali je očigledno namjera bila SNSD-a da to ne urade. Željeli su stvoriti političku krizu u kojoj oni na štetu građana profitiraju", rekao je Miličević navodeći kako nema vremena za provođenje Izbornog zakona RS-a.

"Dodik je javno pozvao sve svoje članove općinskih i gradskih izbornih komisije da daju ostavke prije mjesec i po dana, do danas to nije uradio niko", prokomentirao je Miličević za "SB".

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...