POTRESNE SCENE: Pogledajte šta su zatekli spasioci na mjestu pada helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik (FOTO)

Izraelski zvaničnici izjavili su da nemaju nikakve veze s razornim padom helikoptera u kojem je jučer poginuo iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

  • Svijet

  • 20. Maj 2024  20. Maj 2024

  • 0

Iranski mediji danas su potvrdili smrt predsjednika Raisija (63), zajedno s ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirom Abdollahianom, guvernerom pokrajine Istočni Azerbajdžan Malekom Rahmatijem i tabriškim imamom Mohammadom Ali Alehashemom.

Dva pilota i još tri iranska zvaničnika i zaštitara također su poginuli u nesreći na planinskom sjeverozapadu zemlje. 

altPredsjednik Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian (R) u helikopteru prije pada

altLokacija nesreće (Ilustracija: Daily Mail)

Snimke iranskih i turskih novinskih agencija dronom otkrile su da se helikopter razbio pri slijetanju, dok su isječci koje je podijelio iranski Crveni polumjesec prikazivali spasioce kako nose tijela na natkrivenim nosilima iz šume koja okružuje mjesto nesreće. 

alt

alt

alt

alt

IZRAEL NEGIRA UMIJEŠANOST

Incident je izazvao val nagađanja o uzroku nesreće, a mnogi teoretičari upiru prstom u Izrael. Izrael je u ratu s Hamasom koji podržava Teheran u Gazi, a napetosti su uzavrele u aprilu kada su Izrael i Iran razmijenili runde izravnih napada dronovima i projektilima. 

Iako Izrael nije objavio službenu izjavu, zvaničnici koji su tražili anonimnost odbacili su optužbe da Tel Aviv stoji iza nesreće, rekavši za Reuters: "Nismo mi"

Iran još nije dao nikakve detalje vezane uz nesreću, niti je ponudio objašnjenje osim jednostavne izjave o lošim vremenskim uslovima. Naime, spasilački timovi borili su se sa snježnim olujama i teškim terenom tokom noći kako bi došli do olupine Raisijevog helikoptera. 

alt

alt

alt

U ČEMU JE LETJELA IRANSKA DELEGACIJA?

Ali iranske letjelice, posebno zapadni modeli, poput američkog helikoptera Bell 212 kojim je putovao Raisi, notorno su nesigurni i u stanju raspada jer je Islamska Republika već dugo pod sankcijama Zapada koje onemogućuju pristup očajnički potrebnim rezervnim dijelovima. 

Nije poznato kada je proizveden Raisijev helikopter, ali Bell 212 koristile su vlade širom svijeta više od 50 godina, a prvi put je ušao u službu ranih 70-ih. 

Slike koje su kružile društvenim mrežama prikazuju iranske građane kako izlaze na ulice u znak žalosti u satima nakon objave predsjednikove smrti, a vrhovni vođa Ali Khamenei izjavio je da će nacija održati petodnevnu žalost. 

alt

alt

KO JE BIO RAISI?

Raisi, koji je postao predsjednik Irana 2021., naširoko se smatrao vazalom režima i pristašom vrhovnog vođe Alija Khameneija. 

Nakon izbora 2021. jurišao je na predsjedničku dužnost s velikom većinom - ali manje od polovine iranskog biračkog tijela izašlo je na izbore nakon što je mnogim umjerenijim kandidatima zabranjeno da se kandidiraju.

Kao mladi student vjerske škole u svetom gradu Qom, Raisi je učestvovao u protestima protiv šaha kojeg je podržavao zapad u revoluciji 1979. godine. 

Njegovi kontakti s vjerskim vođama u Qomu učinili su ga pouzdanom osobom u pravosuđu, a postao je zamjenik iranskog tužitelja sa samo 25 godina.

Ne samo da je Raisi bio lojalan Republici i njenom vrhovnom vođi Ruhollahu Khomeiniju, već je tokom 1980-ih razvio blizak odnos s tadašnjim predsjednikom Irana, Alijem Khameneijem.

Khamenei je postao vrhovni vođa Irana nakon Khomeinijeve smrti 1989. i nedvojbeno je odgovoran za zacrtavanje Raisijevog puta do predsjedničke pozicije 2021. 

Nakon Raisijeva izbora, njegova tvrdokorna pozicija postala je još očiglednija.

ŠTA DALJE?

Iranska vlada jutros je održala hitni sastanak, a Raisijeva stolica ostala je upražnjena i prekrivena crnim pojasom.  Prema Ustavu Islamske Republike, novi predsjednički izbori moraju se raspisati u roku od 50 dana. Ali Raisijina smrt sigurno će pokrenuti borbu za vlast, s mnoštvom ambicioznih kandidata koji će se sada boriti za vlast.

Nakon Raisijeve smrti ovog vikenda, prvi potpredsjednik Irana, Mohammad Mokhber, sada će preuzeti ulogu privremenog predsjednika.

On će voditi privremenu vladu zajedno s predsjednikom iranskog parlamenta Mohammadom Baqerom Qalibafom i šefom pravosuđa Gholam-Hosseinom Mohseni-Eje'ijem.

Očekuje se da će Qalibaf, koji je vodio kampanju za iranskog predsjednika još 2005. godine, biti jedan od kandidata koji se snažno bore da naslijede Raisija. 

(SB / Daily Mail)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...