"SB" ANALIZA / RUSI I MI: Zna li "anđeo" Dragan Čović da u Evropi od 2026. ruskog gasa ne bi trebalo biti ni u tragovima i da su svi osim BiH našli alternativu?

Pad izvoza ruskog gasa duboko je uzdrmao ruski Gazprom koji je poslije 20 godina poslovao sa gubitkom od oko 7 milijardi američkih dolara. 

  • Vijesti

  • 20. Maj 2024  20. Maj 2024

  • 0

Evropa se oslobodila ruskog gasa, a samo Bosna I Hercegovina i rijetke evropske zemlje ga još uvijek koriste. Na ovaj problem su vlasti FBiH upozorene više puta. Zbog zastoja u usvajanju zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji, čime bi se stvorile zakonske pretpostavke za početak izgradnje alternativnog pravca snabdijevanja naše zemlje prirodnim gasom iz drugih izvora pojedinim političarima, a prije svega, predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću i njegovim ministrima u Vladi FBiH stizala su upozorenja iz vrha američke politike.

Umjesto da se posluša dobronamjerne savjete i učini korisnu stvar, te deblokira ovaj projekat Čović se odlučio na taktiku čekanja i uslovljavanja. Zato ni danas ni u najavi nema informacije kada će FBiH krenuti s diverzifikacijom snabdijevanja gasom.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević za “Slobodnu Bosnu” je objasnio šta se trenutno događa s ruskim gasom u Evropi, gdje se u toj priči trenutno nalazi naša zemlja i čemu se možemo nadati od 2026. Godine kada gas iz Rusije postane prošlost u ovom dijelu svijeta, pod pretpostavkom da Putinova ratna mašinerija nastavi da teroriše Ukrajinu.

OD GAZPROMA TRI PUTIĆA

“Gazprom Export prema Evropi isporučuje prirodni gas još samo na tri načina. Dva su preostala pravca snabdijevanja putem transportnih gasovoda i to preko Ukrajine i putem Turskog/Balkanskog toka. Treći način je morskim putem preko LNG terminala. Svi ostali pravci snabdijevanja nisu više u funkciji tako da je od nekadašnjih 200 milijardi Sm3 koje je Gazprom izvozio prema Evropi to smanjeno na oko 30 milijardi Sm3 i tendencijom daljnjeg pada. 

Pravac preko Ukrajine bi mogao, isto tako, biti "zaključan" sa 31.12.2024. godine kada ističe ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine”, kaže Bečarević.

Pad izvoza ruskog gasa duboko je uzdrmao ruski Gazprom koji je poslije 20 godina poslovao sa gubitkom od oko 7 milijardi američkih dolara. 

Ovaj gubitak je težak udarac za Gazprom, ali nije ni blizu toga da ga baci na koljena, jer kroz 20 godina ovaj ruski poslovni div je ostvarivao pozitivne finansijske rezultate i još uvijek ima pozitivnu osnovu da preživi. 

Zatvaranje pravca preko Ukrajine, ako ugovor ne bude produžen, a sve su naznake da neće, će biti novi udarac Gazpromu, ali opet nedovoljan da Gazprom krene prema stečaju. 

“Ono što Evropa zna i ono što se mora preduzeti je zatvaranje Turskog/Balkanskog toka jer on trenutno generiše izvoz ruskog gasa u količini od oko 12 milijardi Sm3 i sa prihodima od oko 5 milijardi USD. Izvoz ruskog gasa preko LNG terminala nije značajan, ali i on bi se trebao naći pod sankcijama jer i morskim putem Gazprom ostvaruje određene prihode. 

RUSIJU NI KINA NE MOŽE SPASITI

Da bi se razumjelo o kakvim prihodima se nekad radilo, a dok je prema Evropi isporučivano oko 200 milijardi Sm3, reći ću da je na takvom izvozu prihod se kretao oko 80 milijardi USD. Ovo je samo od prodaje gasa Evropi. 

Sad možemo razumjeti zašto je Gazprom započeo proces prodaje imovine u Moskvi. 

Zatvaranjem transportnog gasnog puta preko Ukrajine, Turskog/Balkanskog toka i onemogućavanjem da ruski Gazprom trguje preko evropskih LNG terminala doći ćemo na korak do pada na koljena ovog nekadašnjeg diva. Nikakav izvoz gasa prema Kini ne može nadomjestiti ono što je ovaj div izvozio prema Evropi”, objašnjava naš sagovornik.

Bečarević je uvjeren da je “Evropa bez ruskog gasa od 2026. godine” realan scenario, jer je “Stari kontinent preživio prvu zimu bez ozbiljnih i značajnih količina ruskog gasa”. 

“Gas preko Turskog toka kupujemo mi, Srbija, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Turska, Austrija i Slovačka. No, sve te zemlje, izuzev nas, su našli alternativno rješenje, okreću se ka Azerbejdžanu, Rumuniji. Nakon ove zime evropska skladišta su ostala puna preko 60 posto. Evropa je preživjela ovu zimu bez ruskog gasa. A pitanje kako će Sarajevo preživjeti bez gasa”, upozorava Bečarević.

Rat u Ukrajini može značiti samo jedno, uništenje energetskih divova Rusije i početak stvarnih problema ruskog društva. Ukrajinu uništavaju i ravnaju tenkovima i topovima, a ruske energetske kompanije i infrastruktura idu, isto tako, ka svome uništenju. 

Putin “opsjeda” Kinu, ali Evropa je teško nadoknadiv resurs i sada ide igra živaca, ko će prije shvatiti da ovo ne vodi nigdje. Evropa je energetski preživjela, a ekonomski pad Rusije je tek započeo. 

Što prije svi pravci gasa i nafte iz Rusije budu zatvoreni to je veća šansa za okončanje rata.

(D. OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...