VREMENA SU KOKUZNA, A DUG JE ZAO DRUG: Evo kako će Dodik uz pomoć Putina i Orbana uskoro vratiti 300 miliona KM duga prema Londonskoj berzi?!

Vlada Republike Srpske je u aprilu 2021. godine saopćila da su obveznice ovog entiteta prodate na Londonskoj berzi u iznosu od 300 miliona eura sa kamatnom stopom od 4,75 posto. Kako je tada izračunato, izlazak na Londonsku berzu, koji se inače odvijao u strogoj konspiraciji, koštat će poreske obveznike RS-a 375 miliona eura u narednih pet godina.

  • Politika

  • 20. Maj 2024  20. Maj 2024

  • 0

Prošlonedjeljna posjeta Milorada Dodika Mađarskoj u okviru koje se sastao sa liderom te države Viktorom Orbanom i ministrom vanjskih poslova i trgovime Peterom Szijjartom, u službenim saopćenjima je predstavljena kao jedan u nizu rutinskih susreta starih političkih prijatelja i saveznika.

„Ova posjeta predstavlja nastavak uspješne saradnje  Republike Srpske i Mađarske tokom koje će biti poptpisan memorandum o razumijevanju između Srpske i Mađarske u oblasti praktične primjene savremene tehnologije u oblasti zdravstva“, napisano je u saopćenju dviju strana.

FINANCIJSKA INJEKCIJA

No, izvori „Slobodne Bosne“ govore da je susret uz Budimpešti imao mnogo opipljivije i urgentnije teme od „primjene savremenih tehnologija u medicini“. Ovaj izvor precizira da je centralna tema razgovora Dodika sa Orbanom i Szijjartom bilo rješavanje najtežeg problema sa kojim se suočava manji bosanskohercegovački entiet - vraćanja 300 miliona KM duga prema Londonskoj berzi koja na naplatu stiže 6. juna. U toj sofisticiranoj, multilateralnoj financijskoj operaciji uloga Orbanove Mađarske je nezaobilazna.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske je u aprilu 2021. godine saopćila da su obveznice ovog entiteta prodate na Londonskoj berzi u iznosu od 300 miliona eura sa kamatnom stopom od 4,75 posto. Kako je tada izračunato, izlazak na Londonsku berzu, koji se inače odvijao u strogoj konspiraciji, koštat će poreske obveznike RS-a 375 miliona eura u narednih pet godina.

Vlada RS nikada nije transparetno obznanila kome su obveznice prodate. Ekonomista Mladen Ivanić tada je u razgovoru za medije kazao: „Kada budemo znali da li su kupci ljudi sa kapitalom iz Republike Srpske, Mađarske, Rusije, a mislim da jedan dio jeste, onda će se znati zašto je kamata tako visoka i zašto su oni tako dobro oplodili svoj novac."

KOJI JE INTERES RUSIJE

Prva tranša ovoga duga prispijeva Vladi RS početkom juna i Milorad Dodik i premijer Radovan Višković su posljednjih mjeseci obilazili brojne „prijateljske“ zemlje tražeći financijsku pomoć kojom će izbjeći dužničko ropstvo ovog entiteta. Poznato je da je jedan takav Viškovićev izlet, onaj u Kinu od prije nekoliko mjeseci, okončan neviđenim, ponižavajućim debaklom.

„Dodik je pomoć dobio u Moskvi“, kaže naš izvor i pojašnjava kompliciranu financijsku operaciju u koju su uključeni Moskva, Budimpešta i Banja Luka. „Vlada Rusije je na račun Republike Srpske u jednoj moskovskoj banci nedavno uplatila 200 miliona dolara. Tim je novcem odmah je plaćen dug kojeg ima Mađarska prema ruskom dobavljaču plina“. Treća etapa ove transakcije, prema tvrdnji našeg sugovornika, je dogovorena tokom Dodikove prošlonedjeljne posjete Budimpešti.„Orban će onih 200 miliona kojim je plaćen dug za ruski plin dolare konvertirati u eure i proslijediti Vladi Republike Srpske za vraćanje kreditne rate od 300 miliona KM na Londonskoj berzi“, objašnjava on.

Prema njegovim riječima time se ne završava ovaj posao: Milorad Dodik je sa vlastima Rusije dogovorio još jednu transakciju, vrijednu 300 miliona dolara koja će u drugoj polovini godine na sličan, već uhodan „tripartitni“ način biti uz pomoć Mađarske transferirana prema Banja Luci.

Inače Vlada Republike Srpske ove godine je planirala dodatna zaduženja i kratkoročne zajmove od skoro milijardu maraka. Ovaj entitet je na dan 31. oktobra bio zadužen nešto preko 6 milijardi KM što predstavlja 40% BDP-a.

(Slobodna Bosna) 

  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...