DAN KADA JE SARAJEVO PLAKALO: Na današnji dan 1992. godine zapaljena je olimpijska dvorana Zetra

Obnovljena je 1999. godine, a danas nosi ime "Juan Antonio Samaran"

  • Sjećanje

  • 21. Maj 2024  

  • 1

Granata ispaljena sa agresorskih položaja 21. maja 1992. godine, zapalila je olimpijsku dvoranu "Zetra".

Granata je oko 12 sati ispaljena s Kromolja, a neposredno nakon toga pripadnici Teritorijalne odbrane i vatrogasci su pokušali ugasiti vatru, ali nisu bili u stanju, jer su agresori, kada su vidjeli da vatrogasci gase požar, počeli sa žestokim granatiranjem.

Tog dana izgorio je ponos grada Sarajeva.

Dvorana je izgrađena 1983. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara, koje su se godinu dana kasnije održale u Sarajevu.

Obnovljena je 1999. godine, a danas nosi ime "Juan Antonio Samaran", po legendarnom predsjedniku MOK-a.

Najveća zasluga za osigurana sredstva pripada predsjedniku međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranchu, po kojem dvorana, u znak zahvalnosti, danas i nosi naziv.

Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara održana je upravo u Zetri.

Zetra je prvenstveno bila dvorana za hokej na ledu.

Kapaciteta je 12 000 sjedećih mjesta, a može primiti i do 20 000 ljudi, ako su u pitanju koncerti i slične manifestacije.

Zetra je najveći objekat ove vrste u Bosni i Hercegovini, a za vrijeme Olimpijskih igara, ali i poslije, ova se dvorana koristila za hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, te ostale zimske sportove.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...