VJERUJE U VLADAVINU PRAVA: Amal Clooney za Međunarodni kazneni sud analizirala dokaze o ratnim zločinima u Gazi

Što se tiče Netanyahua i Gallanta, postoje "razumni razlozi za vjerovanje" da su njih dvojica odgovorni za "izgladnjivanje kao metodu ratovanja, ubojstva, progon i istrebljenje".

  • Svijet

  • 21. Maj 2024  

  • 0

Britansko-libanonska advokatica Amal Clooney pomogla je Međunarodnom kaznenom sudu da analizira dokaze koji su doveli do zahtjeva za nalogom za hapšenje najviših izraelskih dužnosnika i čelnika Hamasa zbog ratnih zločina počinjenih tokom  sedmomjesečnog rata u Gazi.

Advokatica za ljudska prava objavila je to na internetskoj stranici Fondacije za pravdu Clooney, koju je utemeljila sa suprugom, američkim glumcem Georgeom Clooneyjem. I ona i fondacja ranije su bile kritizirane na društvenim mrežama jer nisu govorile o civilnim žrtvama u Gazi.

Clooney je rekla da ju je tužitelj Karim Khan zamolio da se pridruži stručnom panelu koji će "procijeniti dokaze o sumnji za ratne i zločine protiv čovječnosti u Izraelu i Gazi".

Izjava je objavljena istoga dana kad je Khan izvijestio da traži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta, kao i najviših vođa Hamasa.

"Unatoč našim različitim ličnim pozadinama, naši pravni zaključci su jednoglasni", rekla je Clooney, dodajući da postoje "razumni razlozi za vjerovanje" da su Hamasovi Yahya SinwarMohammed Deif Ismail Haniyeh sudjelovali u "uzimanju talaca, ubistvima i zločinima seksualnog nasilja", prenosi Hina.

Što se tiče Netanyahua i Gallanta, postoje "razumni razlozi za vjerovanje" da su njih dvojica odgovorni za "izgladnjivanje kao metodu ratovanja, ubojstva, progon i istrebljenje".

Khan je zahvalio Clooney u svojoj izjavi kojom je objavio odluku o traženju naloga za hapšenje. 

Dok su Hamas, Izrael i Sjedinjene Države osudili rad tužitelja, stručnjaci su napisali da se "jednoglasno slažu da je rad tužitelja bio temeljit, pošten i utemeljen na zakonu i činjenicama".

Tužitelja ICC-a podržao je i bivši predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, Amerikanac Theodor Meron.

Clooney je napisala da je sudjelovala u radu panela jer "vjeruje u vladavinu prava i potrebu zaštite života civila".

"Zakon koji štiti civile u ratu razvijen je prije više od 100 godina i primjenjuje se u svakoj zemlji svijeta bez obzira na razloge sukoba".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...