"SB" NA SJEDNICI ZASTUPNIČKOG DOMA PARLAMENTA BiH: Prijedlozi dopuna Izbornog zakona neće se razmatrati po hitnoj proceduri (FOTO)

Oba predložena prijedloga dopune Izbornog zakona BiH nisu dobili potreban broj glasova

  • Vijesti

  • 21. Maj 2024  21. Maj 2024

  • 0

U Sarajevu je u toku sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.   

Oba predložena prijedloga dopune Izbornog zakona BiH nisu dobili potreban broj glasova kako bi se razmatrali u hitnoj proceduri, kako je bilo i zatraženo u usvojenom dnevnom redu sjednice. Bila je opća većina, ali ne i entitetska.

Jedan su predložili zastupnici iz Kluba SDA: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago, a drugi prijedlog dopune Izbornog zakona BiH u parlamentarnu proceduru uputio je zastupnik Šemsudin Mehmedović (Naprijed).

Zastupnici SDA predlažu dopunu po kojoj "sve osobe koje imaju biračko pravo, a koje su imale mjesto prebivališta 1991. godine u drugoj općini u odnosu na općinu sadašnjeg prebivališta, a uslijed ratnih dejstava promijenile su svoje prebivalište u BiH, imaju pravo da se upišu u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za općinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na općinu sadašnjeg prebivališta".

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH čiji je predlagač zastupnik Mehmedović predviđa da "neovisno od rezultata izbora u svakom općinskom i svakom gradskom vijeću, odnosno u svakoj skupštini općine i svakoj skupštini grada, kao i u Skupštini Brčko distrikta BiH, bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan član ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...