AKO VLADA KANTONA SARAJEVO NE ISPUNI ZAHTJEVE: U četvrtak protesti, slijedi i blokada saobraćajnica

Razlog protesta, prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu kS, je opće nezadovoljstvo odnosom Vlade KS prema radnicima u zdravstvu.

  • Društvo

  • 21. Maj 2024  21. Maj 2024

  • 0

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u četvrtak - 23. maja, od 12 do 14 sati, održat će proteste ispred zgrade Vlade KS. Kako su naveli iz Sindikata radnika u zdravstvu KS, sve je spremno za proteste na kojima se očekuje više od hiljadu uposlenih u zdravstvu.

Razlog protesta, prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata, je opće nezadovoljstvo odnosom Vlade KS prema radnicima u zdravstvu. Sindikat od Vlade traži:

- da se poništi Odluka-zaključak Vlade KS o davanju saglasnosti poslodavcima za isplatu jednokratne pomoći,

- isplatu jednokratne pomoći svim radnicima u zdravstvu KS u iznosu od 2.520 KM do 30. juna 2024,

- da se Kolektivni ugovor radnika u zdravstvu u KS odnosi i na uposlene u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS,

- te da se preispita Odluka Vlade KS o povećanju plaće direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Muameru Kosovcu, u visini 30 posto.

"Tražimo od Vlade KS da poništi odluku koju je donijela po pitanju isplate jednokratne pomoći, u kojoj se navodi da svaki menadžment ustanove, koji želi isplatiti jednokratnu pomoć, mora dobiti njihovu saglasnost. Neke ustanove imale su svoja sredstva i jednim dijelom su mogle radnicima isplatiti jednokratnu pomoć, ali to, zbog odluke Vlade, nisu smjeli uraditi. Potom su zatražile saglasnost, ali su odbijene", istakao je Sadiković.

Iako je Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, krajem prošle godine za Faktor kazao "da nema ništa protiv da poslodavci u bilo kojoj oblasti, pa i u zdravstvu, ako imaju sredstava, isplate jednokratnu pomoć u visini u kojoj to mogu uraditi", većina javnih zdravstvenih ustanova u KS do danas to nije uradila.  Naime, od 19 javnih zdravstvenih ustanova u KS, do sada su njih pet svojim radnicima isplatile jednokratnu pomoć. Iz Sindikata su za kraj istakli da, "ukoliko Vlada KS ne ispuni njihove zahtjeve, radnici u zdravstvu će, nakon ovih zakazanih u četvrtak, organizirati masovnije proteste na kojima će im se pridružiti i ostali sindikati, a mogu se očekivati i blokade saobraćajnica".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...