KAKO PREPOZNATI RAZGOVARATE LI S LJUDSKIM BIĆEM ILI ROBOTOM: Evo na šta trebate obratiti pažnju

Robote za brbljanje često mogu zloupotrebljavati prevaranti da bi došli do podataka pomoću kojih mogu preuzeti vaše korisničke račune, oteti vam digitalni identitet ili vas opljačkati

  • HiTec

  • 21. Maj 2024  21. Maj 2024

  • 0

Dok se dopisuju s nekim nepoznatim online, vlasnici pametnih telefona trebaju paziti na znakove koji ih mogu upozoriti da razgovaraju s robotom za brbljanje temeljenom na umjetnoj inteligenciji, a ne stvarnom osobom.

Zašto je to važno? Pa takve robote često mogu zlorabiti prevaranti da bi došli do podataka pomoću kojih mogu preuzeti vaše korisničke račune, oteti vam digitalni identitet ili vas opljačkati.

Zahvaljujući napretku umjetne inteligencije, chatbotove je moguće postaviti za isporuku gotovo bilo koje vrste prijevare i slanje poruka onako kako bi to učinila stvarna osoba. To omogućuje kriminalcima automatiziranje prijevara, zbog čega mogu brže ciljati više ljudi.

Taj je problem posebno naglašen kad se radi o razgovorima vezanim uz korisničku službu, u kojima su ljudski predstavnici često ograničeni na unaprijed pripremljene odgovore.

Na što trebate paziti? Pogledajte.

Prevaranti koji koriste umjetnu inteligenciju mogu napasti na gotovo svakoj platformi.

Budite oprezni ako primijetite bilo koji od ovih znakova dok šaljete poruke na Facebooku, Instagramu, TikToku ili u aplikacijama za chat kao što su WhatsApp ili Appleov iMessage.

Za početak, pazite na odgovore koji se ponavljaju i u kojima nema humora i empatije. Pravopis i gramatika sve su tačniji, ali umjetna inteligencija i dalje u razgovoru zvuči pomalo drveno, a u pravilu nema baš ni smisla za humor.

Također, ako vaš sugovornik konzistentno brzo odgovara, opširno i s puno pojedinosti, to bi moglo značiti da je u pitanju softver. Osim tekstualnim, prevaranti se mogu poslužiti glasovnim porukama i pozivima. Dovoljno je nekoliko sekundi da bi uz pomoć umjetne inteligencije uhvatili i replicirali nečiji glas, pa i nekog ko vam je blizak ili poznat.

Tome možete doskočiti tako što ćete s bliskim ljudima dogovoriti sigurnu riječ po kojoj ćete se moći prepoznati. Ako je vaš sugovornik ne zna - a zvuči poznato i traži novac od vas, recimo - zahvalite i prekinite poziv.

Osim određene riječi, za to mogu poslužiti sjećanja koja dijelite s tom osobom, a koja kriminalac nije mogao pronaći online.

Budite posebno oprezni i ako osoba traži novac neuobičajenom metodom poput kriptovalute ili darovne kartice, piše Sun. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...