MINISTAR DELIĆ UMIRUJE PENZIONERE: Hoće li doći do povećanja mirovina i poboljšanja socijalnog statusa...

Razgovarano je i o zahtjevima penzionera koje su iznijeli na posljednoj održanoj Skupštini, te je rečeno da će se o tim zahtjevima diskutovati na predstojećem sastanku sa kolegijem Vlade FBiH.

  • Društvo

  • 22. Maj 2024  

  • 0

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i predstavnici Federalnog zavoda penzijsko - invalidskog osiguranja sastali su se s kantonalnim predstavnicima saveza penzionera iz Mostara, Sarajeva, Zenice, Tuzle i Srednjebosanskog kantona.

U fokusu ovog sastanka bilo je predstavljanje ranije najavljenih analiza penzijsko - invalidskih sistema zemalja regije i Evrope, kao i predstavljanje analize Zavoda o različitim varijantama, formulama, načinima i troškovima usklađivanja penzija, saopćeno je iz federalnog resornog ministarstva.

Ministar Delić je predstavncima penzionera predstavio i Strategiju demografskog oporavka i razvoja koja je, kako je zajednički stav svih prisutnih, od izuzetnog značaja za opstojnost i samog penzionog sistema, posebno uzevši u obzir da je omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen, te da projekcije pokazuju da će trendovi i dalje ići negativnim tokom u svim segmentima, kako u segmentu prirodnog priraštaja, tako i u segmentu održivosti tržišta rada.

Razgovarano je i o zahtjevima penzionera koje su iznijeli na posljednoj održanoj Skupštini, te je rečeno da će se o tim zahtjevima diskutovati na predstojećem sastanku sa kolegijem Vlade FBiH.

-Zajednički je stav svih prisutnih na sastanku da je problema mnogo i da ih se treba i mora zajednički rješavati, te da je otvoren dijalog, kakav se dosad praktikovao, način da se dođe do rješenja koja će s jedne strane utjecati na popravljanje kvaliteta života jedne od najbrojnijih kategorija društva, a s druge strane omogućiti održivost penzijskog sistema - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...