POSLJEDNJE ZBOGOM: U Banjoj Luci sahranjena demokratija (FOTO, VIDEO)

Predstavnici udruženja su donijeli mrtvački sanduk ispred zgrade Narodne skupštine Rs dok traje sjednica.

  • Mini market

  • 22. Maj 2024  22. Maj 2024

  • 1

Ispred Skupštine Rs održan je performans u kojem je nevladina organizacija "Restart srpska" simbolično, kako su rekli, "sahranila demokratiju" zbog zakona o stranim agentima.

Performans je održan pola sata uoči zasjedanja Skupštine Rs na čijem dnevnom redu je Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznatiji kao zakon o "stranim agentima".

Predstavnici udruženja su donijeli mrtvački sanduk ispred zgrade Narodne skupštine Rs dok traje sjednica.

Legitimisan je predsjednik ovog udruženja Stefan Blagić zbog "uznemiravanja građana".

Nevladin sektor ovog bh. entiteta smatra da je to direktan napad na njihovu slobodu rada i govora.

Zakonom se predviđa posebna prismotra i mogućnost zabrane rada za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izvještaja, prenose Vijesti.

Njime su kao "agenti stranog uticaja" definisane neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti, a koje se bave političkim djelovanjem ili političkim aktivnostima, uticajem na javno mnijenje, te one koje "narušavaju integritet i Ustav Rs".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...