STIGLA REAKCIJA IZ KREMLJA: Odluka EU da prihode od ruske imovine koristi za Ukrajinu krši međunarodna pravila

Opisujući odluku o ruskoj imovini kao "eksproprijaciju", Peskov je rekao da će Rusija pomno pratiti kako se ona provodi.

  • Evropa

  • 22. Maj 2024  

  • 0

Odluka Evropske unije (EU) da prihode od ruske imovine koristi za Ukrajinu krši međunarodna pravila, izjavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Svi ovi prihodi pripadaju Rusiji, a njihovo prenošenje u druge svrhe krši sva pravila i norme međunarodnog finansijskog sistema", rekao je Peskov u Moskvi.

Opisujući odluku o ruskoj imovini kao "eksproprijaciju", Peskov je rekao da će Rusija pomno pratiti kako se ona provodi.

"Moskva takođe radi na odgovoru na ovo pitanje", dodao je Peskov, prenosi Anadolija.

Zemlje Evropske unije odobrile su u utorak plan da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za pomoć Ukrajini.

Shodno tome, dobit od ruske imovine će se koristiti za podršku odbrani i rekonstrukciji Ukrajine.

U tom kontekstu, 90 posto profita ići će za odbranu i vojnu podršku Ukrajine kroz Evropski mirovni fond, dok će 10 posto biti usmjereno na različite programe rekonstrukcije u zemlji.

Zapadne zemlje zamrzle su oko 300 milijardi dolara vrijednu rusku imovinu nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...