BRITANSKA DELEGACIJA U MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA: Nusrat Ghani i Julian Reilly odali počast žrtvama genocida

Njih je tamo ugostio predsjednik MC Srebrenica Emir Suljagić, sa kojim su skupa obišli mjesto ukopa.

  • Vijesti

  • 22. Maj 2024  

  • 0

Delegacija Velika Britanije predvođena ambasadorom Julianom Reillyem i ministricom za Evropu pri Ministarstvu vanjskih poslova Nusrat Ghani posjetili su danas Memorijalni centar Srebrenica - Potočari. Njih je tamo ugostio predsjednik MC Srebrenica Emir Suljagić, sa kojim su skupa obišli mjesto ukopa.

Reilly i Ghani su posjetili i obišli i stalnu postavku 'Koracima onih koji (ni)su prešli' - izložbu posvećenu žrtvama genocida koji su bili učesnici kolone Marša smrti u julu 1995. godine, a zatim i izložbu 'Životi iza polja smrti', koja prikazuje lične predmete žrtava i video svjedočenja preživjelih članova njihovih porodica. 
 Na samom kraju posjete, ministrica je zajedno sa majkama položila vijenac na mezarju Memorijalnog centra i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

"Posjećujući danas Srebrenicu, bio sam pogođen ne samo užasima genocida, već i vitalnom važnošću priznavanja prošlosti. Majke se dostojanstveno i hrabro sjećaju svojih gubitaka i dijele suosjećanje sa svim drugim nevinim žrtvama rata. 
 

Ujedinjeno Kraljevstvo s ponosom podržava Memorijalni centar Srebrenica dok razvijaju sposobnost da ispričaju priču o genocidu u Srebrenici i okupe sve zajednice. Njihova odlučnost da odaju počast žrtvama na svim stranama u Bosni i Hercegovini i regiji ključna je za izgradnju zajedničke budućnosti utemeljene na istini", bile su riječi ambasadora Reillyja.

Glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici zakazano je za sutra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...